Nederlandse baby's gaan vroeg naar opvang vanwege strakke verlofregels

Kinderopvang in Nederland is al mogelijk voor baby’s die nog maar zes weken oud zijn. En dat terwijl de kinderopvang in Nederland een groot personeelstekort heeft. Een opvang met baby’s zorgt voor nog meer stress, want baby’s hebben extra veel aandacht nodig. Dat meldt NU.nl.

Baby’s die al zo snel naar de kinderopvang worden gebracht is eigenlijk alleen in Nederland heel normaal. In geen enkel ander land gebeurt dat, alleen Amerika kent dit verschijnsel ook.

Verlofregelingen 

Dat baby’s al zo vroeg naar de opvang mogen, ligt aan onze verlofregelingen. Tien tot twaalf weken na de bevalling krijgen werkende moeders doorbetaald. Daarna moet je gebruikmaken van de kinderopvang als je weer gaat werken en je bijvoorbeeld ook een partner hebt die aan het werk is.

Ouders die een deel van het salaris kunnen missen, kunnen gebruikmaken van andere verlofregelingen zodat ze nog een aantal maanden kunnen thuisblijven. Toch is het een heel verschil met een land als Zweden. Daar kan een kind pas na zijn eerste jaar naar de opvang als beide ouders 480 dagen verlof opnemen. Duitse kinderen gaan ook pas als ze ouders zijn naar de kinderopvang omdat beide ouders veertien maanden hun verlof kunnen opnemen.

Jaren zestig 

In de jaren zestig werden moeders, ook als ze een studie hadden afgemaakt, gewoon huisvrouw, zo stelt feminist en oud-politicus Hedy d’Ancona. De Nederlandse Vrouwenbeweging ontstond en was juist voor de kinderopvang.

Populair in de jaren negentig 

De kinderdagverblijven waren in de jaren negentig heel erg populair. Dat kwam mede omdat d’Ancona als minister vond dat vrouwen economisch zelfstandig moeten worden.

Bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink denkt dat het voor baby’s niet zo heel slecht is om ze vroeg naar de kinderopvang te sturen. De opvang is volgens Fukkink in kwaliteit heel erg verbeterd.

Onderzoek niet naar baby's

Wetenschappelijk onderzoek gaat vaak over peuters en kleuters, maar niet over baby’s. Wereldwijd gaan er namelijk nog weinig zuigelingen vroeg naar de opvang. Baby’s hechten zich wel snel aan andere opvoeders dan de ouders. Dat gaat dan om bijvoorbeeld om een kinderopvangmedewerker, maar ook oma’s en opa’s.

Er is volgens Fukkink geen bewijs dat de opvang slecht is voor baby’s. Wel vindt hij dat het Nederlandse verlof te straks is ingericht. Sommige gezinnen hebben meer tijd nodig dan drie maanden verlof. Voor een volle kinderopvang scheelt dat ook weer in personeel. Er is namelijk één kinderopvangmedewerker nodig voor drie baby’s.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk