Plan kinkhoestvaccinatie kinderopvang krijgt kritiek vanuit werkgevers

De Gezondheidsraad adviseerde onlangs om ook mensen die werkzaam zijn met kinderen te vaccineren tegen kinkhoest. De kinderopvang in Limburg heeft veel kritiek op het plan, terwijl de GGD Zuid-Limburg juist positief is. Dat meldt L1.

Waar intensief contact is met jongere kinderen en waar veel jonge kinderen zijn, zoals in de kinderopvang en de kraamzorg, wordt door de Gezondheidsraad aangeraden om volwassenen te vaccineren.

Verantwoordelijkheid 

Daarbij ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever, zegt een GGD-arts. “Op kinderdagverblijven komen veel jonge kinderen samen, ook kinderen van moeders die geen inenting tegen kinkhoest hebben gehad. Die kinderen zijn niet beschermd en kunnen heel ziek worden. Als werkgever moet je daar goed over nadenken.”

Bestuurder Raymond Clement van kinderopvangorganisatie MIK en PIW-groep zegt dat dat niet kan. Clement is verantwoordelijk voor een aantal kinderdagverblijven in Limburg. Hij legt uit dat hij als werkgever zijn medewerkers niet kan verplichten om een inenting te nemen. De brancheorganisatie kinderopvang vindt dan ook dat het Rijk het initiatief moet nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk