Auteur Pieter Koolwijk is net zo eigenwijs als het thema van de Kinderboekenweek

Kinderboekenauteur Pieter Koolwijk (bekend van onder andere Gozert, Luna en Prutje) schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2024. Boekenkoepel CPNB maakte dit in januari bekend. Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is Lekker Eigenwijs!. Een thema waar Koolwijk zich wel degelijk in herkent. “Het thema past perfect bij mij.” Wij spraken met hem over het Kinderboekenweekgeschenk en wat er die week allemaal op stapel ligt.

Sinds eind augustus 2023 weet Koolwijk dat hij het Kinderboekenweekgeschenk van 2024 mag gaan schrijven. “Er stond een vage afspraak in mijn agenda met een goede vriendin van mij, maar ik vertrouwde het al niet helemaal. Zij had tegen mij gezegd dat ik niet mocht afzeggen. Op het moment dat we zitten te eten, kijkt ze lachend langs mij. Toen zag ik opeens Eveline Aendekerk (van CPNB) en mijn uitgeverij. Dan weet je wel genoeg.” 

Koolwijk is ontzettend blij dat hij het geschenk mag schrijven. Hij krijgt er een gevoel van nederigheid van. “Dat ik dit nu mag doen.” Er zijn namelijk genoeg schrijvers die hiervoor gevraagd kunnen worden. “Ik had vroeger altijd vier dromen, dat zijn allemaal bonusdingen hoor, niet de reden waarvoor ik schrijf. Hervertalingen heb ik, een mooie prijs winnen is mij ook gelukt. Een verfilming zit in de pijplijn en het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Als dat dan lukt, dan is dat wel heel bijzonder.”

Schatpakkers

Het Kinderboekenweekgeschenk is inmiddels helemaal klaar. Koolwijk heeft het boek zelfs al in huis. Schatpakkers is de titel en het gaat over een 11-jarig meisje dat van haar vader te horen krijgt dat ze te veel achter een beeldscherm zit. “Maar zij vindt dat haar vader dit ook te veel doet.” Ze is boos op haar vader en vindt het heel oneerlijk dat hij wel veel achter een beeldscherm mag zitten. “Uiteindelijk gaat haar vader naar een voetbalwedstrijd en pakt zij de autosleutel. Dan komt ze een meisje uit de klas tegen die altijd gepest wordt. Het meisje heeft allerlei slakken op haar lichaam en wordt Pek Slakkendrek genoemd.” 

De autosleutel valt uiteindelijk in een put. Lang verhaal kort, en om niet alles weg te geven, belandt het meisje in een gigantisch avontuur. “En dat avontuur leert haar ook kijken naar de kinderen in haar klas en naar haar vrienden. Naar wie ze haar vrienden noemt, terwijl het eigenlijk een beetje een giftige vriendschappen zijn.”

Fantasie en vriendschap 

Het boek gaat heel erg over het gebruiken van je fantasie, maar ook over wat vriendschap nu echt inhoudt. Koolwijk hoopt dat het boek kinderen aan het denken zet. “Ik hou zelf van kleurrijke mensen en de mensen die zichzelf durven zijn.” Het boek gaat dus ook over authenticiteit. “Er zitten veel thema’s in, maar dat is eigenlijk in al mijn verhalen zo.” Het past in ieder geval goed bij het thema Lekker Eigenwijs!.

“Humor zit in al mijn verhalen en ik hou ook ontzettend van fantasie. Ik vind het leuk om fantasie in onze gewone wereld te laten plaatsvinden. Maar ook wat zwaardere thema’s. Gozert gaat over een onzichtbare vriend, Luna gaat over een meisje die stemmen hoort. In Prutje moeten kinderen werken tijdens de industriële revolutie terwijl ze daar geen zin in hebben. En er komt een jongetje met Down in voor. Het gaat in mijn boeken wel altijd over het anders zijn en je anders durven voelen.”

Kinderen laten lezen

Met ieder boek dat Koolwijk schrijft, hoopt hij dat het kinderen aantrekt om meer te gaan lezen. Niet zozeer alleen bij het Kinderboekenweekgeschenk. “Ik wil vooral een leuk, leesbaar boek neerzetten. Ik heb ADHD en dat merk je ook aan mijn schrijfstijl, die is redelijk snel. Volwassenen moeten altijd even op adem komen en kinderen houden daar wel van. Dus ik probeer een lekker leesbaar boek te schrijven, maar toch ook met een wat zwaarder thema.” Uiteindelijk moeten de ouders en leerkrachten er volgens Koolwijk voor zorgen dat kinderen boeken gaan lezen.

Tijdens de Kinderboekenweek gaat Koolwijk ook langs scholen. “Ik heb een redelijk drukke planning. Vanaf september begin ik met meester- en juffenavonden. Die zijn vaak aan het begin van het nieuwe schooljaar.” Koolwijk gaat ’s avonds naar boekhandels toe waar juffen en meesters ook bijeen komen. Dit jaar vertelt Koolwijk dan vooral over het Kinderboekenweekgeschenk.

Planning Kinderboekenweek 

De Kinderboekenweek mag Koolwijk openen en vervolgens gaat hij naar scholen toe, geeft hij lezingen, verschijnt hij bij boekhandels en is hij op festivals te zien. “Ik heb wel twee afspraken per dag.” Dat is overigens niet anders dan andere jaren, maar nu heeft Koolwijk het wel drukker. “Normaal gesproken word ik wel gevraagd, maar maak ik het mezelf niet te zwaar. Maar dat kom natuurlijk ook omdat je Geschenkauteur bent.”

De schrijver zal door heel Nederland te zien zijn, behalve in de provincie Overijssel. “Dat is de enige provincie waar ik dit jaar niet ben.” De tweede week van de Kinderboekenweek wordt wel pittig. “Dan moet je goed op je stem letten en zorgen dat je genoeg slaapt. Het is weleens zo geweest dat ik in de tweede week mijn stem compleet kwijt was.”

Geen zwart gat

Na de Kinderboekenweek zal Koolwijk niet meteen in een zwart gat terechtkomen. “De eerste week na de Kinderboekenweek neem ik vrij. Dat heb ik dan wel nodig.” Maar met schrijven is hij nu ook alweer bezig. Er ligt al iets bij een proeflezer, dus er wordt alweer gewerkt aan andere boeken“Ik ben altijd wel met iets bezig. Of met een idee in mijn hoofd of aan het schrijven.”

De 70ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 2 tot en met 13 oktober 2024. Meer informatie is hier te vinden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Beeld: CPNB/ Els Zweerink