Minister van Onderwijs Jet Bussemaker

DEN HAAG - Het gaat goed met het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters (vsv's). Dat aantal halveerde bijna sinds 2000/2001 van 71.000 tot 36.250. Nederland is zelfs één van de koplopers in Europa op dit dossier, zo meldt de Rijksoverheid.

Afgelopen jaar daalde het aantal vsv's met 6 procent. Het is voor het eerst dat dit percentage onder de 7 procent is gezakt. De overheid wil in 2016 op maximaal 25.000 jongeren uitkomen die zonder startkwalificatie, een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2), de arbeidsmarkt betreden.

De cijfers die minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) afgelopen dinsdag presenteerde, tonen tevens aan dat onder allochtone jongeren (vooral met een Marokkaanse en Surinaamse achtergrond) en onder jongeren uit achterstandswijken de daling extra doorzet.

De daling was vooral zichtbaar in de vier grote steden,  het Gewest Zuid-Limburg (Heerlen) en Midden Brabant (Tilburg). Bij de individuele onderwijsinstellingen lieten ROC van Amsterdam, Leeuwenborgh Opleidingen en ROC Tilburg de sterkste daling zien.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink