(Novum) - Nederland kent een kloof tussen hoog- en laagopgeleiden, maar die is niet zo groot als in andere landen. Dat stellen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een donderdag verschenen studie.
"Tussen lager- en hogeropgeleiden bestaat enige segregatie in de woonomgeving, op school en op het werk, maar vergeleken met andere landen is die segregatie (nog) niet sterk", schrijven beide instituten. "Toch bestaat er een vrij grote sociale afstand. Tussen de sociale netwerken van lager- en hogeropgeleiden is maar weinig overlap." WRR en SCP constateren 'ongemak' tussen beide groepen, die 'wederzijdse vermijding' aantrekkelijk maakt.
Laagopgeleiden ervaren vaak 'gevoelens van kwetsbaarheid' over hun opleidingsniveau. Ook voor hoogopgeleiden zijn verschillen in opleidingsniveau ongemakkelijk. "Zij blijken bijvoorbeeld regelmatig spanning te ervaren tussen hun gelijkheidsidealen en hun negatieve oordelen over de smaken en voorkeuren van lager opgeleiden." Lageropgeleiden vinden hogeropgeleiden niet 'warm of gezellig', maar wel competent. Omgekeerd is dat beeld precies andersom.
Qua politieke opvattingen valt de kloof mee. Weliswaar is tussen hoog- en laagopgeleiden sprake van tegengestelde opvattingen over zaken als immigratie en de EU, maar de meeste mensen nemen een middenpositie in. Ook in hun nieuwsconsumptie zijn Nederlanders niet zo gepolariseerd als bijvoorbeeld Amerikanen. Alle groepen kijken naar het NOS Journaal, en in iets mindere mate RTL Nieuws.