Vanaf dit schooljaar kunnen beroepsopleidingen flexibeler inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt. Het kwalificatiedossier in het mbo ligt hieraan ten grondslag. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft mee gewerkt aan de invoering van de kwalificatiestructuur en is erg blij dat de kogel nu door de kerk is. Dit meldt de VGN.
NOG
'Kwalificatiestructuur vergroot innovatiekracht mbo'
-De arbeidsmarkt vraagt anno 2015 om meer flexibiliteit, aldus de VGN. De vakinhoudelijke, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen veranderen door de tijd heen, en opleidingen moeten hier op aanpassen. Onder meer in de (gehandicapten)zorg worden er andere vaardigheden en kennis van medewerkers en dus opleidingen vereist dan vroeger het geval was. Daarom is er een kwalificatiestructuur ingevoerd. Hierbij horen dossiers waarin beschreven staat aan welke eisen een student moet voldoen om een diploma te behalen. Afhankelijk van de vraag op de arbeidsmarkt kan het mbo zich dus nu aanpassen.
Zo wordt er in de kwalificatiedossiers voor de gehandicaptenzorg onder meer de nadruk gelegd op verdieping van vakkennis, het gebruik van technologische ondersteuning, participatie van mensen met een beperking en beroepsontwikkeling. Vanaf volgend jaar bestaat het mbo daarnaast uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Via de keuzedelen kan er sneller ingespeeld worden op de veranderingen in de arbeidsmarkt. De VGN is blij dat de stelselwijziging waar zij hard voor gewerkt heeft, nu daadwerkelijk ingevoerd wordt. De kwalificatiestructuur vergroot de innovatiekracht van het mbo, zo vindt VGN.
© Nationale Onderwijsgids