Normal_trein_ns_vol_reizigers__compfight_

NS-topman Roger van Boxtel roept onderwijsinstellingen op om de lestijden volgend jaar te spreiden. Dat is nodig zegt hij omdat er volgend jaar mogelijk een tekort is aan treinen en dan kan het flink dringen worden om een zitplaats in de spits. De MBO Raad ziet niets in het plan. Het is niet aan het onderwijs om de problemen van de NS op te lossen, aldus voorzitter Jan van Zijl. Dit meldt de NOS.

Volgens Van Boxtel hebben de Nederlandse Spoorwegen voor ruim twee miljard euro aan treinen besteld maar deze zijn er nog niet. Ondertussen moet een groot aantal oude treinen uit de roulatie genomen worden. “We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt”, legt de NS-bestuurder uit in een interview met Nieuwsuur.

Van Boxtel verwacht dat het treinentekort een paar maanden zal duren en hoopt de problemen met topdrukte in de treinen te voorkomen door tijdelijke aanpassing van de lestijden. “Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van 09.00 uur om 10.00 uur beginnen. En dan niet om 15.00 uur stoppen, maar een uur later”, zegt hij.

Voorzitter Jan van Zijl kan zich de zorgen van Van Boxtel voorstellen maar stelt dat het voor scholen veel te ingewikkeld is om lesroosters hierop aan te passen. Volgens de voorzitter miskent Van Boxtel hiermee de complexiteit van het lesroosters maken. Bovendien ziet Van Zijl het niet als de taak van het onderwijs om “de NS uit de brand te helpen met problemen die kennelijk zijn ontstaan door een beroerd inkoopbeleid”.

© Nationale Onderwijsgids