Normal_lentecinop

De doorlopende leerlijn in het (beroeps)onderwijs is een actueel vraagstuk. Tijdens de CINOP Lentesessie op 24 maart in Amsterdam gaan betrokkenen in deze onderwijsketen hierover in gesprek. Vragen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe zorgen scholen voor een betere doorstroom naar het hbo? Wat belemmert efficiënte leerroutes tussen vmbo en het mbo? Kunnen we voorkomen dat studenten en leerlingen onderweg uitvallen? Welke risico's loopt de keten? Dit meldt onderwijskundig adviesbureau CINOP.

Onder het motto 'Onderwijs in goede banen, beter door de keten', gaan alle ketenpartijen in een open kringgesprek in gesprek over de werking van de keten vo-mbo-hbo en de route naar de arbeidsmarkt. 

In deze sessie voor onderwijsbestuurders komen drie actuele thema's aan bod. Naast de doorstroomproblematiek ligt de vraag op tafel wat er moet gebeuren om (meer) keuzevrijheid en maatwerk te kunnen leveren voor studenten/leerlingen. Is motivatie(gebrek) het grote onderliggende probleem? Hoe lang is het 'one size fits all' nog houdbaar in het onderwijs?. Verder vragen we beleidsmakers vooruit te blikken. Is de keten vo-mbo-hbo wel toekomstproof? Wat moet er morgen veranderen? Of is 'beter geen keten' een adequatere oplossing?

Aan het gesprek zullen onder Paul Rosenmöller van de VO Raad, Jan van Zijl van de MBO Raad en een vertegenwoordiger van de Vereniging Hogescholen deelnemen. Ook politiek Den Haag is aanwezig met beleidsmakers van het ministerie van Onderwijs en Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA). Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de studentenorganisaties Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs zullen ook deelnemen aan het gesprek.

© Nationale Onderwijsgids