Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat hogescholen "nog meer de samenwerking opzoeken'' met mbo's om de doorstroom van studenten naar het hbo te verbeteren. Dat zei ze donderdagmorgen in reactie op een publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat melden ANP en Vereniging Hogescholen.
"De overstap van mbo naar hbo blijkt voor veel studenten een te grote stap, terwijl het juist van belang is dat iedereen die het wil en kan moet kunnen doorstuderen aan het hbo. Dit rapport bevestigt dat het van groot belang is om hier actief en gezamenlijk, met mbo en hbo, op in te zetten'', vindt Bussemaker. Recent maakte ze onder meer 7,5 miljoen euro vrij voor studenten om met plannen te komen om juist doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren.
Thom de Graaf, voorzitter van Vereniging Hogescholen heeft ook gereageerd op de publicatie. “Ondanks de vele investeringen rond studiekeuzevoorlichting, intake, studiekeuzecheck en begeleiding van studenten, blijft het uitvalpercentage van studenten zorgelijk”, zegt De Graaf.
Hogescholen zien het als hun opdracht om samen met het voorbereidend onderwijs de student op de juiste plaats te krijgen en de toegankelijkheid van het hbo zo kansrijk mogelijk te laten zijn. Ook de aansluiting mbo-hbo staat volgens De Graaf bij hogescholen hoog op de agenda. Zo is er een veelvoud aan projecten ontwikkeld om de aansluiting en doorstroom van het mbo naar het hbo te versterken.
Sinds dit jaar starten de nieuwe keuzedelen in het mbo die gericht zijn op de aansluiting naar het hbo. Deze keuzedelen zijn in nauwe samenwerking tussen het hbo en mbo tot stand gekomen. Daarnaast is er aandacht voor regionale samenwerking, worden er specifieke studieloopbaantrajecten ingericht, is het ontwikkelen van Ad programma’s een speerpunt en wordt er onderzoek verricht door lectoraten naar een betere aansluiting.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids