Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Het project VIBE (Virtual Humans in the Brabant Economy) is het eerste project van Mind Labs, een samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg, Fontys en Tilburg University, het bedrijfsleven en de gemeente en provincie. Het is een project voor de ontwikkeling van virtuele mensen (avatars), die worden ingezet voor trainingen in de gezondheidszorg. Dit meldt Tilburg University.

Bij het project zijn de kennisinstellingen ROC Tilburg, NHTV Breda, Fontys en Tilburg University betrokken, naast ziekenhuizen (Amphia, Maxima Medisch Centrum en Spaarne Gasthuis), het bedrijfsleven (BlueTea, IC3D Media, Indicia, Noldus, Samure, Visionair3D), en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum’.
 
Virtuele mensen communiceren in virtual reality omgevingen middels spraak, gelaatsuitdrukkingen, en handelingen met hun menselijke gebruikers. Deze communicerende avatars kunnen worden ingezet op tal van gebieden, in het bijzonder in die gebieden waar interactie belangrijk is, zoals in de gezondheidszorg. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het trainen van verplegend personeel, of bij het verduidelijken van patiëntenvoorlichting.
 
Prof. Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie en initiatiefnemer van het project: "Kennis op het gebied van virtual reality is steeds meer gedistribueerd over kennisinstellingen en bedrijven. Wat VIBE bijzonder maakt is niet alleen dat we virtuele interactieve avatars ontwikkelen, maar bovendien dat het project een stimulans geeft om gedistribueerd talent bij verschillende partners te combineren in een ambitieus project. VIBE past daarmee precies binnen het idee achter Mind Labs: de samenwerking tussen Tilburg University, Fontys, en ROC Tilburg, het bedrijfsleven en de gemeente en provincie."
 
VIBE combineert Cognitive Science, Artificial Intelligence, Data Science en Computer Science binnen het domein van de gezondheidszorg. ‘Living health labs’ zullen opgezet worden op het gebied van verloskunde, oncologie en operatiekamers, waarin de interactieve avatars trainingen voor personeel kunnen helpen verbeteren. Het project VIBE gaat in januari 2018 van start. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids