In december 2017 opende ROC Friese Poort een nieuwe onderwijslocatie in Leeuwarden. Het gebouw is 100 procent klimaatneutraal én circulair gebouwd. Op een schaal die ongekend is voor Nederland. Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
“Als roc richten wij ons op studenten, dus op de toekomst”, zegt hoofd facilitair bedrijf Jaap van Bruggen. “Daarin staat duurzaamheid centraal.” Het thema is terug te vinden in de onderwijslocaties. Zo wilde ROC Friese Poort voor de opleidingen Uniformberoepen in Leeuwarden circulair bouwen.
“Hiervoor bestaan geen standaarden of keurmerken”, zegt Van Bruggen. “Je moet zelf op zoek naar materialen en grondstoffen die hergebruikt zijn. En vervolgens ga je na of ze voldoen aan normen voor veiligheid en kwaliteit.” Het roc vormde met Wind Architecten Adviseurs een ontwerpteam dat ook naging hoe gebruikte materialen in de toekomst hergebruikt konden worden.
Op 7 december vond de officiële opening plaats van het onderwijsgebouw. Hoe circulair is het uiteindelijk geworden? “Een standaardnormering bestaat (nog) niet”, zegt Van Bruggen. “Maar volgens de nieuwe index CirculariteitsPrestatie Gebouw (CPG) scoort het een 9,1 op een schaal van 0 tot 10. Andere onderwijsgebouwen scoren volgens de index aanmerkelijk lager.”
ROC Friese Poort verzet ondertussen opnieuw de bakens. “Voor een andere locatie in Drachten willen we CO2-neutraal bouwen. In 2022 hopen we dat doel bereikt te hebben.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids