Normal_ondernemen

Duizenden scholieren en studenten starten de komende week met ondernemerschapsonderwijs. Een jaar lang gaan de jongeren in een klein groepje een eigen bedrijf oprichten en runnen. Vorig schooljaar zijn zo maar liefst 716 bedrijven opgericht. Variërend van een laser-vogelverschrikker tot een mobiele escaperoom. Op 5 oktober organiseert de Stichting Jong Ondernemen voor de zesde keer de aftrap van het ondernemersjaar in de Jaarbeurs waar 1200 jongeren worden klaargestoomd. Dit meldt Jong Ondernemen.

Jong Ondernemen is de grootste organisatie in Nederland die ondernemerschapsonderwijs verzorgt voor scholieren en studenten. Jongeren leren niet alleen hoe je een eigen bedrijf runt, maar ontwikkelen zo ook belangrijke vaardigheden zoals het nemen van initiatief en samenwerken.

Heleen Dura - van Oord, topondernemer en bestuurslid Jong Ondernemen: "Met de programma’s van Jong Ondernemen krijgen jongeren de kans om een echte onderneming op te zetten met een ondernemersplan, een product, klanten en echt geld. Vorig schooljaar zijn door de deelnemers 716 bedrijven opgericht. Van heel creatief tot heel praktisch. Zo werden er vorig jaar bedrijven opgericht in bijvoorbeeld een laser-vogelverschrikker, kofferhoezen en een app om je vrienden beter te leren kennen. In 2017-2018 is er 1.074.000,- euro aan aandelen verhandeld en werd het schooljaar afgesloten met een gezamenlijke winst van bijna 11.000,- euro".

Start-up event 

Dit schooljaar starten weer honderden zogenaamde junior companies (voortgezet onderwijs) en student companies (beroepsonderwijs) hun eigen onderneming met de lespakketten van Jong Ondernemen. Tijdens het Start-up event op 5 oktober in de Jaarbeurs worden 1200 jongeren klaargestoomd door ervaren ondernemers. Winnende companies van voorgaande jaren delen hun ervaringen en leermomenten.

Ondernemerschapsonderwijs in het onderwijscurriculum

Op dit moment volgen zo’n 75.000 jongeren per schooljaar een programma van Jong Ondernemen maar de ambitie ligt veel hoger. Jong Ondernemen vindt dat elke jongere ergens in zijn of haar schoolcarrière te maken moet krijgen met ondernemerschap. Van Oord: "Onze stichting benadrukt al langere tijd dat ondernemen een vaste plek in het onderwijscurriculum verdient en is hierover in gesprek met het ministerie. Het is onze wens dat ondernemerschapsonderwijs straks voor elke jongere in zicht komt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids