Een groep van 280 eerstejaars studenten van de opleidingen Doktersassistent en Apothekersassistent van ROC Mondriaan gaat de overheid en regionale instellingen helpen nu er gestart is met het vaccinatieprogramma in de bestrijding van het coronavirus. De studenten van deze opleidingen leren versneld intramusculair (in spierweefsel) te prikken en worden deze week getraind. Dit meldt ROC Mondriaan.
Schooldirecteur Arjo van Nieuwamerongen: “In het reguliere onderwijsprogramma van de eerstejaars was het injecteren pas in mei gepland, dat hebben we naar voren gehaald. En als ook de studenten Verpleegkunde en Verzorgende IG erbij komen kan onze inzet bij vaccinatie wel oplopen tot ruim 850 studenten. We vinden het van groot belang om op deze manier een bijdrage te leveren in de bestrijding van het virus.”
Simone Behagel is docent/instructeur van de speciale vaccinatietraining: “Ze krijgen eerst de theorie, wat het COVID vaccin precies is, hoe een naald werkt en de techniek van injecteren en leren vervolgens dat intramusculair te doen bij een pop in het skills-lokaal. Na een paar uur intensief oefenen kunnen ze aan de slag. Het is fantastisch dat we hiermee onze bijdrage kunnen leveren en een geweldige ervaring voor de studenten. En dat vinden ze zélf ook!”
Eerstejaars Doktersassistente Pien Bakker (20) uit Nootdorp beaamt dat: “Het is best een beetje spannend maar we gaan nog veel oefenen en ik vertrouw er op dat het goed komt. Ik vind het een eer om hier aan mee te mogen doen!”
Ruim 850
Vanaf 11 januari zijn de studenten inzetbaar om te ondersteunen bij het vaccineren, onder andere bij Middin en de GGD in de regio. In de opvolging worden ook studenten van de opleiding Verpleegkunde en Verzorgende IG ingezet. In totaal kan de inzet van studenten van ROC Mondriaan oplopen tot ruim 850. Om de eigen medewerkers van de instellingen (extra) te trainen met een soort opfriscursus, heeft ROC Mondriaan tevens een online onderwijsmodule ontwikkeld. Deze is ook te gebruiken door bijvoorbeeld uitzendbureaus ten behoeve van de scholing van uitzendkrachten in de zorg.
Door: Nationale Onderwijsgids