Het Gilde van Tuinbazen heeft een opleiding tot erfgoedhovenier in het leven geroepen in de hoop dat het beroep niet uitsterft. Nederland telt op dit moment ongeveer vijftien erfgoedhoveniers en 120 tuinbazen die de kennis en vaardigheden hebben om historische tuinen te onderhouden. Dit meldt EenVandaag.
Hoveniers die zich op het groene erfgoed willen richten, moeten een opleiding volgen tot erfgoedhovenier. De vaktechnische vaardigheden komen tegenwoordig niet meer terug op groenopleidingen. Daarom is het gilde zelf met een opleiding gestart. Zonder erfgoedhoveniers, kunnen ook de historische tuinen niet overleven. “Dan verwildert het, dan groeit het dicht met esdoorns, dan groeit het dicht met rododendrons. Het eigenlijke ontwerp verlies je dan”, legt voorzitter Hennis Claassen van het Gilde van Tuinbazen uit.
Leiderschapskwaliteiten
Op de mbo-opleiding niveau 4 leren toekomstige erfgoedhoveniers leren ze natuurlijk extra groene vingers te krijgen, maar ontwikkelen ze ook leiding te geven. Op buitenplaatsen werken vaak grote groepen vrijwilligers die aangestuurd moeten worden. Hovenierstudenten leren ook goede koffie zetten. “Dat is een van die dingen waarmee je een groep ook prettig kunt laten zijn.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky