Minister Hoekstra in gesprek met studenten ROC Mondriaan over vrede

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken moest op 5 september 2022 goed bij de les blijven. Op het ROC Mondriaan sprak hij met mbo-studenten van de school voor Orde en Veiligheid. Onder andere over de evacuatie uit Afghanistan en de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Rijksoverheid. 

Naomi (student): "Het voelde eigenlijk heel normaal. Het is gewoon een hele rustige man." De sfeer zat er goed in tijdens deze speciale les van het vak Burgerschap op het ROC Mondriaan in Den Haag. Voor het bezoek van minister Hoekstra waren studenten van de opleidingen Orde en Veiligheid uit verschillende jaren aanwezig. Zij zijn onze toekomst bij Defensie, Koninklijke Marechaussee, handhaving en beveiliging.

Diplomatie 

"Veiligheid in Nederland heeft twee kanten," legde Hoekstra uit. "Aan de ene kant is onze veiligheid precies wat jullie doen: zorgen dat Nederlanders op straat, op school en in hun eigen huis gewoon beschermd zijn. Aan de andere kant moet je een land veilig houden van buitenaf. Door je landsgrenzen te beschermen en te zorgen dat er geen leger binnenvalt. Daar draagt onze diplomatie aan bij, en bijvoorbeeld de samenwerking binnen de NAVO en Europese Unie (EU)."

Steun aan Oekraïne 

Al snel kwamen Hoekstra en de studenten tot een gezamenlijke conclusie: "Het buitenland is helaas niet alleen maar vrolijk." Er werden veel vragen gesteld over de oorlog in Oekraïne. Bijvoorbeeld waarom Nederland Oekraïne blijft steunen, en militairen en goederen naar het oosten van Europa stuurt.

"Dat doen we omdat de oorlog in Oekraïne ook gaat over onze vrede en stabiliteit," vertelde Hoekstra. "Daarom moeten we Oekraïne helpen en ervoor zorgen dat Poetin niet slaagt in zijn missie. Daarnaast is het belangrijk dat we laten zien dat we bereid zijn om het NAVO-grondgebied te verdedigen."

Oorlog 

Minister Hoekstra bezocht dit jaar twee keer Oekraïne. Eenmaal vóór de oorlog, en eenmaal tijdens de oorlog. "In Kyiv zag ik meteen de grote verschillen," vertelde hij over zijn laatste bezoek. "De kapotgeschoten huizen, overal militairen, er liggen zandzakken en wegblokkades. Standbeelden zijn ingepakt om ze te beschermen tegen raketinslagen. Maar aan de andere kant zie je dat het gewone leven toch weer doorgaat. Stelletjes lopen hand in hand over straat, mensen zitten gewoon weer bij de koffietent."

"Je hoort de verschrikkingen die mensen zijn aangedaan, en tegelijkertijd zie je een enorme vastberadenheid. Iedereen die ik in Oekraïne sprak, zei wel ergens: we gaan deze oorlog winnen. Zonder dat ik ernaar vroeg. Dat vond ik heel indrukwekkend."

Woningtekort en stijgende prijzen 

De studenten van het ROC Mondriaan vertelden ook waar ze zich zorgen over maken. Bijvoorbeeld over het woningtekort en de stijgende prijzen. "Ik kan me voorstellen dat het in een normaal gezin onmogelijk gaat voelen om je kinderen te voeden," zei een van de studenten. Op Prinsjesdag (dinsdag 20 september) maakt het kabinet bekend wat de plannen zijn om Nederlanders te steunen.

Lastige keuzes en moeilijke gesprekken 

Wat vindt Hoekstra eigenlijk van het werk als minister van Buitenlandse Zaken? "Het werk dat ik doe, namens en voor Nederland," vertelde hij, "is een enorme verantwoordelijkheid en een grote eer. Je krijgt vaak te maken met lastige keuzes en moeilijke gesprekken. De situatie met Rusland is heel ingewikkeld, maar ook met andere landen op het wereldtoneel is het echt niet allemaal koek en ei. Dat maakt het een grote uitdaging."

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Rijksoverheid  / Kick Smeets