Twente heeft dinsdag 23 mei een bijzondere dag beleefd. Een groep van 40 statushouders, vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en in de laatste fase zijn van het krijgen van een Nederlands paspoort, namen deel aan een unieke bedrijventour. Dat meldt Pentas.
De dag begon bij ROC van Twente, waar de statushouders samen de bus instapten. Het eerste bedrijf dat de deelnemers bezochten was Pentas in Almelo, gevolgd door een bezoek aan Aqua+ in Goor. De lunchpauze werd doorgebracht bij Eet- en werkcafé Kleurrijk in Nijverdal, een restaurant dat nauw samenwerkt met Stichting Culture Kitchen om statushouders de kans te geven werkervaring op te doen in de horeca. De tour werd afgesloten met een bezoek aan Niverplast in Nijverdal.
Connectie tussen statushouders en lokale arbeidsmarkt
Dit evenement was een belangrijke stap in het versterken van de connectie tussen de statushouders en de lokale arbeidsmarkt. Het toonde de bereidheid van Twentse bedrijven om diversiteit te omarmen en bood de statushouders inzicht in hun potentiële toekomst in de regio. Het evenement illustreert de gezamenlijke inspanningen van lokale bedrijven, onderwijsinstellingen en stichtingen om de integratie van statushouders in de Twentse gemeenschap te bevorderen. Door hun betrokkenheid en openheid hopen ze de statushouders een warm welkom te bieden en hen te helpen bij het vinden van hun plek op de Twentse arbeidsmarkt.
“Met deze tour willen we laten zien dat we statushouders verwelkomen en waarderen. We willen de drempel verlagen en hen een kijkje geven in de Twentse arbeidsmarkt“, aldus Marthijn Koorn, directeur van Pentas.
Vieren van diversiteit
Aqua+ in Goor, een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandbeveiligingssystemen, zette ook de deuren open. “Wij geloven in het bundelen van krachten en het vieren van diversiteit. Niet alleen binnen onze muren, maar ook daarbuiten. Daarom hebben we de Rudolf Walhof Foundation opgericht, vernoemd naar mijn opa, waarmee wij initiatieven op het gebied van vluchtelingenhulp opzetten voor een betere wereld“, zei directeur Bas-Jan Walhof.
Tijdens de lunch bij Kleurrijk, kregen de deelnemers een voorproefje van hoe Stichting Culture Kitchen statushouders de kans biedt om in de horeca te werken en werkervaring op te doen. Na de lunch ging de tour door naar Niverplast. Richard Nieuwenhuis, van Niverplast, benadrukte de waarde van diversiteit in hun internationale bedrijf en hun streven naar gelukkige collega’s. “Opleidingen en papieren vinden we minder belangrijk. Met dit bezoek willen we laten zien dat als je maar écht wilt, je veel kunt bereiken.” aldus Richard Nieuwenhuis.
Cruciale rol voor ROC van Twente
ROC van Twente speelde een cruciale rol in het evenement, niet alleen als startpunt van de tour, maar ook door de betrokkenheid bij de voorbereiding en ondersteuning van de statushouders. “Het is cruciaal om de brug te slaan tussen statushouders en de lokale arbeidsmarkt. Dit evenement is een mooie manier om ze de mogelijkheden te laten zien die Twente te bieden heeft“, vertelde Edwin Kamp van ROC van Twente.
De deelnemers waren enthousiast over de tour en de mogelijkheid om meer te leren over de Twentse bedrijven. “Ik hoop dat ik een baan kan krijgen als chauffeur,” zei één van de deelnemers. Een andere deelnemer voegde eraan toe: “Ik ben geïnteresseerd in alle drie de bedrijven, maar ik moet nog even kijken welke ik het leukst vind.”
Integratie te bevorderen
“Het doel is om de integratie van statushouders op de Nederlandse arbeidsmarkt te bevorderen,” zei Marieke van der Vliet, directeur van Stichting Culture Kitchen. “We zijn blij te zien dat Twentse bedrijven hun deuren openen en nieuwkomers verwelkomen.”
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Mike Rikken