De Nederlandse maatschappij draait voor iets meer dan de helft op mbo’ers. De 23-jarige Jorn Nieuwenhuis doet de koksopleiding bij het mboRijnland en vindt dat mbo’ers te weinig waardering krijgen. Samen met studiegenoten heeft hij een sticker bedacht voor producten die door mbo’ers zijn gemaakt. Het Ministerie van Onderwijs heeft al aangegeven het idee te ondersteunen en stelt geld beschikbaar. Dat meldt Omroep West.
Een aantal mbo-studenten is in de praktijkruimte van de koksopleiding van mboRijnland in Gouda druk aan het koken. Nieuwenhuis vindt het mooi om creatief bezig te zijn. Hij gaat één dag in de week naar school en vier dagen per week aan het werk. Net zoals zijn medestudenten.
Theorie en praktijk
Het mbo biedt theorie, maar je krijgt ook veel praktijklessen. Over zijn schoolkeuze voor het mbo heeft Nieuwenhuis nooit vervelende reacties gehad. “Sommige mensen vinden het gewoon maar mbo, terwijl een vakopleiding zoveel meer is dan dat.”
Tekort aan mbo'ers
Het imago van het mbo is trouwens wel wat verbeterd in vergelijking met tien jaar terug, maar volgens Nieuwenhuis kan het nog veel beter. Docent Wynand Starreveld ziet dat er een groot tekort is aan mbo’ers in het veld. “Het mbo is het boegbeeld van de samenleving. Zonder mbo’ers zijn we niets.”
Mbo-keurmerk
Met een aantal studiegenoten bedacht Nieuwenhuis een mbo-keurmerk. Op alle producten waar een mbo’er aan meegewerkt heeft komt een sticker. ‘Mbo heeft het in de hand’ is de tekst op de sticker. Als je weet dat brood door een mbo’er is gemaakt, dan plak je daar de sticker op. Of als je wil laten zien dat er mbo’ers werken bij een garage, dan plak je de sticker op de voordeur.
Sticker
De sticker werd tijdens het jaarlijkse mbo-gala gepresenteerd en het idee won de eerste prijs. Het ministerie van Onderwijs gaat het idee nu ook echt uitvoeren. “Nu kunnen we echt laten zien hoe het mbo is”, aldus Nieuwenhuis. Docent Starreveld is het daarmee eens.
Nieuwenhuis gaat met zijn studiegenoten de komende tijd nadenken hoe ze de stickers overal in Nederland kunnen verspreiden. Eerst gaat hij een cursus croissantjes maken volgen in Frankrijk.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk