Zeven mbo’s, zeven hogescholen, de gemeenten Almere en Súdwest Fryslân, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Jong Leren Eten, het Voedingscentrum, Flevo Campus en MBO Platform Sport en Gezonde Leefstijl zitten middenin een groots onderzoeksproject naar plantaardig voedsel. Binnen het project ‘Mbo-student in Actie voor Plantaardig Voedsel’ onderzoeken mbo-studenten hun eigen visie op plantaardig eten, hoe zij hiermee omgaan en welke oplossingen ze zelf kunnen bedenken om meer plantaardig te leven. Dit melden Aeres Hogeschool, Hanze en NWO.
Het is een tweejarig onderzoeksproject dat twee doelen heeft: inzicht krijgen in de gedachten en gedragingen van mbo-studenten bij het maken van voedselkeuzes. Vervolgens gaan zij zelf aan de slag met uitdagingen om hun eigen voedselkeuzegedrag rondom plantaardige opties te stimuleren. Op basis daarvan worden interventies ontworpen die aansluiten bij de mbo-student.
Nieuwe voedselroutines ontwikkelen
Projectleider Antien Zuidberg vertelt dat gezondheid en duurzaamheid te combineren is in plantaardig voedsel. Daarom is dat de focus van het onderzoeksproject. “Daarbij is er in het project veel aandacht voor actieve betrokkenheid van de mbo-student omdat we weten dat dat beter werkt om gedrag te beïnvloeden.” Er is op dit moment weinig bekend over jongvolwassenen en waarop zij hun voedselkeuzes baseren. Zij bevinden zich ook vaak in de fase van hun leven waarin ze van thuiswonend naar zelfstandig wonend gaan. Bij uitstek het moment om nieuwe voedselroutines te ontwikkelen, aldus Zuidberg.
Challenge-based learning
Het project heeft aandacht voor ‘challenge-based learning’, waarbij studenten zelf een vraagstuk moeten onderzoeken en oplossingen moeten aandragen. Zo worden zij gemotiveerd om hun eigen gedrag te veranderen en leeftijdsgenoten hiertoe te inspireren.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky