ROC Mondriaan gaat zelfstandig verder met de maatschappelijke diensttijd

ROC Mondriaan heeft besloten om de maatschappelijke diensttijd (MDT) zelf te blijven financieren, ondanks het kabinetsbesluit om de subsidie stop te zetten. MDT speelt een belangrijke rol in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten en is een integraal onderdeel van het burgerschapsonderwijs en Loopbaanoriëntatie (LOB) binnen de mbo-instelling. Dat meldt het ROC Mondriaan. 

"We willen onze studenten niet alleen voorbereiden op een beroep, maar ook ondersteunen in hun persoonlijke groei, ook het bedrijfsleven vraagt daarom,” zegt Hans Schutte, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan. “MDT heeft ons geholpen om het onderwijs op het gebied van burgerschap en LOB te vernieuwen en meer gericht te maken op de ontwikkeling van zelfvertrouwen en maatschappelijke betrokkenheid.”

Zelfstandig verder met maatschappelijke diensttijd 

ROC Mondriaan bouwt, met behulp van hun lopende MDT-subsidie, de komende drie studiejaren verder aan deze onderwijsvernieuwing om het uiteindelijk zelfstandig voort te zetten.. Dit is deels mogelijk vanuit bestaande middelen voor het burgerschapsonderwijs en LOB, maar de bekostiging voor de maatschappelijke organisaties waarmee onze studenten samenwerken is, door het wegvallen van de subsidie, onzeker geworden.

Onzekerheid of beperkt netwerk 

Jessica Reina Lapré en Michiel Steegers, projectleiders MDT bij ROC Mondriaan, benadrukken dat MDT cruciaal is voor studenten die te maken hebben met onzekerheid of een beperkt netwerk. Reina Lapré: “Juist voor deze groep is talentontwikkeling, het gevoel van eigenwaarde en het bouwen van een netwerk cruciaal. MDT draagt bij aan kansengelijkheid; 45 procent van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen, zoals jongeren met schulden of onderwijsachterstanden.” 

Oplossen van vraagstukken 

Dat is zeer effectief, zoals blijkt uit de impactstudie van de gemeente Arnhem. MDT draagt bij aan het oplossen van vraagstukken als jeugdwerkloosheid, schulden, schooluitval en eenzaamheid. “Via MDT kunnen we investeren in het zelfvertrouwen van studenten en hun verbinding met de maatschappij. We hebben veel studenten gezien die door MDT hun talenten hebben ontdekt en ontwikkeld,” zegt Steegers. Een voorbeeld hiervan is een student die dreigde uit te vallen, maar door het geven van voetbaltrainingen aan kwetsbare jongeren weer gemotiveerd raakte.

Sterkere samenwerking 

Naast het bieden van persoonlijke groei voor studenten heeft MDT bijgedragen aan een sterkere samenwerking tussen ROC Mondriaan en maatschappelijke organisaties. Deze samenwerking helpt niet alleen bij het ontwikkelen van studenten, maar ook bij het verlichten van de werkdruk in het onderwijs. De komende jaren zullen worden gebruikt om de investering in MDT te verduurzamen en verder te verankeren binnen de mbo-structuur. “Onze studenten verdienen deze kansen, en wij blijven ons hiervoor inzetten,” besluit Schutte. Hoewel het programma voortaan gefinancierd zal worden door ROC zelf, was de subsidie essentieel voor het opzetten van MDT.

Door: Nationale Onderwijsgids