Studenten Noorderpoort Groningen leren tijdens lesprogramma gebaren gebruiken

Studenten van het Noorderpoort in Groningen hebben de mogelijkheid om een lesprogramma te volgen waarin ze leren gebaren te gebruiken. Tweeënzeventig studenten volgen dit schooljaar dit keuzevak. Dat meldt RTV Noord.

De studenten leren in veertien lessen het Nederlands met daarnaast gebaren. Initiatiefnemer Styn Idsardi van Kentalis legt uit dat dit niet hetzelfde is als gebarentaal. Wat de studenten leren is een ondersteuning van de communicatie, maar de gebaren zijn hetzelfde als gebarentaal.

Lesprogramma 

Het lesprogramma is bedacht door Idsardi en docent Harmjan Veenstra. Er was voldoende belangstelling voor deze lessen.

Inzetten van gebaren 

Niet alleen doven en slechthorenden, ook mensen met een communicatieve beperking of taalontwikkelingsstoornis hebben iets aan Nederlands ondersteund met gebarentaal. De eerste opdracht waar de studenten aan werken gaat compleet verkeerd. Deze opdracht moet de studenten duidelijk maken hoe ze de gebaren moeten inzetten.

De studenten leren tijdens de opleiding dagelijkse gebaren zoals kleding, eten, werken en verschillende emoties. Chantal Smulda loopt al stage bij verstandelijk beperkten, maar durft de gebaren nog niet te gebruiken. Daarvoor wil ze nog een aantal lessen extra volgen.

Verschillende studierichtingen 

Studenten van verschillende studierichtingen binnen het Noorderpoort kunnen meedoen aan het lesprogramma. “Automonteurs, kappers en schoonheidsspecialistes hebben ook baat bij het Nederlands ondersteund met gebarentaal. Dat zijn namelijk ook vakken waar mensen komen met een communicatieve beperking”, aldus docent Veenstra. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk