Waardering voor mbo-zorgbanen schiet ernstig tekort

Procestechnici en verpleegkundigen starten na hun mbo-studie gemiddeld met het hoogste uurloon. Dat blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. Desondanks zijn de personeelstekorten in de sectoren ‘Zorg, welzijn, onderwijs en sport’ en ‘Bouw en techniek’ schrikbarend. In beide sectoren gaat het voor een aanzienlijk deel om mbo-functies. Vooral in de zorg, waar ook een tekort aan stageplekken onderdeel van het probleem vormt, dreigt op de lange termijn een ernstig personeelstekort. Dat meldt de Keuzegids mbo.

Volgens het CBS gaat het in de zorgsector om een tekort van ruim 66.000 werknemers, tegenover 80.000 vacatures in de technieksector. Tekorten dreigen overigens niet alleen in de zorg en techniek. Ook in de kinderopvang en horeca staan ze te springen om mbo-geschoolden. De tekorten komen niet als een verrassing. De instroom van mbo-studenten loopt de afgelopen jaren steeds verder terug, en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen.

Mbo aantrekkelijker te maken 

Diverse partijen roepen daarom op tot méér actie. Ze vinden dat de politiek het onderwijs moet dwingen tot samenwerking met het bedrijfsleven om het mbo aantrekkelijker te maken voor toekomstige studenten. Andere veelgenoemde oplossingen zijn een numerus fixus op populaire opleidingen met een beperkte baankans, het aantrekken van studenten uit het buitenland en betere arbeidsmarktperspectieven, zoals het verhogen van de lonen en het creëren van betere doorgroeimogelijkheden.

Wie een blik werpt op het lijstje met hoogste bruto uurlonen, zal in eerste instantie denken dat het aan de salariëring in de zorg en techniek niet kan liggen: zeven van de tien vakgebieden met de hoogste bruto uurlonen (anderhalf jaar na afstuderen) komen uit de twee noodlijdende sectoren (de overige vakgebieden – scheepvaart, maritieme logistiek en techniek en vervoer – vallen onder de sector mobiliteit, transport en logistiek).

Mbo-zorgpersoneel 

Voor beroepen in de zorg staat een relatief hoog uurloon echter niet per definitie gelijk aan een hoog maandsalaris. Veel mbo-zorgpersoneel werkt immers in ploegen, waardoor een fulltime werkweek in de zorg meestal niet neerkomt op 40 uur. Een mbo-verpleegkundige werkt bijvoorbeeld zo’n 32 uur per week, en de werkweek van een afgestudeerd mbo-verzorgende komt neer op ongeveer 30 uur.

Bruto maandsalaris 

Het gemiddelde bruto maandsalaris van mbo’ers in de zorg valt daardoor minder riant uit dan je op basis van het gemiddelde uurloon zou verwachten. Een mbo-verpleegkundige start bijvoorbeeld met gemiddeld 2.832 euro per maand, en voor een verzorgende is dat 2.327 euro. In de technieksector daarentegen, waar men gemiddeld 38 uur per week werkt, ligt het gemiddeld bruto maandsalaris aanzienlijk hoger. Na een mbo-opleiding op het gebied van bouw en wegen kun je bijvoorbeeld rekenen op gemiddeld 3.159 euro per maand. Na een opleiding procestechniek is dat zelfs 3.678 euro per maand. Men kan zich dus afvragen of de huidige salariëring de zorgsector voldoende aantrekkelijk maakt voor mbo’ers.

Keuzegids mbo 2025

De Keuzegids mbo 2025 verschijnt op donderdag 6 februari. De gids bevat beschrijvingen van alle mbo-opleidingen in Nederland. Tevens worden per studiegebied de studiesuccescijfers en arbeidsmarktgegevens weergegeven. Bovendien biedt de gids toegang tot de online locatiecheck, een overzicht van alle opleidingen per instelling en vestiging.

Door: Nationale Onderwijsgids