Van 22 tot en met 26 september staat de Week tegen Pesten in het teken van pesten op scholen en pesten door kinderen onderling. De stichting Korrelatie vindt dit een prima initiatief, maar wil ook aandacht vragen voor pesten onder volwassenen en voor het effect van pesten op de lange termijn. Dat meldt Korrelatie.
Het zijn niet alleen kinderen die slachtoffer kunnen worden van pesten. Ook onder volwassenen blijkt pesten regelmatig voor te komen. Dit gebeurt dan vaak in groepsverband, waarbij omstanders niet of nauwelijks ingrijpen. Pesten kan ook bij volwassenen ernstige gevolgen hebben, vooral wanneer het slachtoffer weinig steun ervaart. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken gedaan naar pesten op het werk. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden uit 2013 blijkt dat 7,1 procent van de werknemers in Nederland gepest wordt door collega’s of leidinggevenden. Zes procent van de werknemers wordt gepest door externen. Het gaat in totaal om ongeveer 793.000 mensen. Mannen blijken vaker slachtoffer van pesten dan vrouwen (8 procent versus 6,1 procent).
Net als kinderen kunnen ook volwassenen worden gepest om hun uiterlijk of 'afwijkende' gedrag, maar bij pesten op het werk speelt er meestal meer. Het kan gaan om (seksuele) intimidatie, het sturen van hatelijke e-mails of het buitensluiten van een collega, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat hij of zij ontslag neemt. In tijden van crisis blijken dit soort praktijken van 'wegpesten' vaker voor te komen, omdat mensen dan bang zijn om hun baan te verliezen. Soms heeft het pesten weinig met het slachtoffer te maken en is het een uitlaatklep voor frustraties binnen een groep. In werksituaties komt pesten vaker voor als er veel competitie en kliekvorming is. Volgens Korrelatie is pesten op het werk een onderschat probleem. Pesten is een van de voornaamste redenen is waarom mensen ontslag nemen of zich (vaak voor langere tijd) ziek melden.
De gevolgen van pesten worden niet altijd gezien, en vaak worden ze nog erg onderschat. Pesten kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten en chronische stress. Het kan iemand voor het leven beschadigen. Korrelatie roept slachtoffers op om er vooral over te praten, omdat zwijgen het pesten juist in stand houdt. Mensen die iemand kennen die gepest wordt, of zelf het slachtoffer zijn van pesten, kunnen contact zoeken met hulpverleners van Korrelatie. Dat kan telefonisch via 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min) of per mail/chat via www.korrelatie.nl.
© Nationale Onderwijsgids