Normal_kracht-on-tour-den-haag

Op vrijdag 27 november werd KRACHT On Tour afgesloten. Aanleiding voor Bussemakers tour is dat de helft van de Nederlandse vrouwen financieel niet op eigen benen kan staan. Vertegenwoordigers uit alle regio’s - bedrijven, onderwijs- en zorginstellingen en vrouwenorganisaties - waren aanwezig, net als Koningin Máxima. Minister Bussemaker maakte met tien landelijke werkgevers nieuwe afspraken om de financiële zelfstandigheid van vrouwen te verbeteren.

In Nederland is meer dan de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. Reden voor de minister om afspraken te maken met bedrijven over wat zij gaan doen om de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. "Slechts de helft van de Nederlandse vrouwen staat financieel op eigen benen. Dat maakt hen niet alleen onnodig kwetsbaar, ook doet het geen recht aan de talenten die zij in huis hebben. Wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving. Daar hebben zowel de vrouwen zelf een rol in, maar vooral ook werkgevers.”

Tijdens de Grande Finale van KRACHT on Tour heeft Bussemaker met een aantal grote landelijk georganiseerde werkgevers nieuwe afspraken gemaakt over wat zij gaan doen om de positie van vrouwen te verbeteren. De afspraken gaan over het verbeteren van de work/life balance van mannelijke en vrouwelijke werknemers, het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, aanbod van leer-werkplekken, stages, banen en het ondersteunen bij (her)toetreding tot de arbeidsmarkt.

Door de afspraken hebben honderden vrouwen concrete stappen kunnen zetten op weg naar meer financiële zelfstandigheid. Zo zitten 286 vrouwen in intensieve begeleidingstrajecten naar (re)integratie in de maatschappij via vrijwilligerswerk, werkervaringsplaatsen en betaalde banen. Maar ook via trainingen en opleidingsprogramma’s krijgen vrouwen de kans zich te ontwikkelen op onder andere het gebied van ondernemerschap. 

© Nationale Onderwijsgids