HARDERWIJK – Komend schooljaar start de Leonardoschool in Harderwijk met een extra derde klas speciaal voor hoogbegaafde kinderen. Volgens schooldirecteur Gerrieke Blikman en voorzitter Jeroen Nagelmaker van de stichting Vrienden van Leonardo komt er steeds meer begrip voor dit soort onderwijs, zo meldt Het Kontakt.
Het Leonardo-onderwijs is niet voor elitaire slimme kinderen, maar voor kinderen met een probleem, ze zijn te slim”, zegt Nagelmaker.
Basisschool Het Kompas in Harderwijk startte drie jaar geleden met twee klassen voor hoogbegaafde kinderen. Zeker in het begin werden ze wat scheef aangekeken. “Sommige beweerden dat het voor een elitair groepje verwende 'wizkids' zou zijn, maar Leonardo-onderwijs moet je zien als speciaal onderwijs”, zegt Blikman.
Volgens Blikman is speciaal onderwijs voor kinderen met een laag IQ heel normaal en zou dat ook moeten gelden voor kinderen met een hoog IQ.
Hoogbegaafde kinderen gaan al snel sociaal gewenst gedrag vertonen, maar ook onderpresteren komt vaak voor. In het reguliere onderwijs worden ze namelijk niet genoeg uitgedaagd. Leerkrachten in het reguliere onderwijs zullen niet snel inzien dat een kind hoogbegaafd is.
Hoogbegaafde kinderen krijgen op het Leonardo-onderwijs andere vakken dan in het reguliere onderwijs. Zo krijgen ze Spaans, schaken, dammen en allerlei projecten. Reken en taal worden minder gegeven. Ook wordt er aandacht besteed aan sociale emotionele ontwikkeling.
Het Leonardo-onderwijs moet voorkomen dat hoogbegaafde kinderen zonder diploma de school verlaten. Vaak wordt gedacht dat hoogbegaafde kinderen wel even door het reguliere onderwijs fietsen, maar slechts 17 procent van de hoogbegaafde kinderen studeert daadwerkelijk af.
© Nationale Onderwijsgids / Jannes Oosterveld