“Op Het Rotsoord vieren we op een hele bijzondere manier Kerst” zo vertelt Sigrid Zwolsman, leerkracht op Het Rotsoord. “Samen met alle leerlingen is er voor het tweede jaar op rij hard gewerkt aan een echte musical.” Met als onderwerp dit jaar het originele kerstverhaal. “We wilden Kerst samen vieren, met alle leerlingen en alle ouders. Het idee van de musical ontstond toen ik in contact kwam met Trefwoord; een lesmethode voor het basisonderwijs, die wij ook op school gebruiken. Zij ontwikkelen onder andere een musical voor Kerst.”
Repeteren
Voordat de leerlingen aan de slag konden, werden de teksten door Sigrid aangepast. “Dat was wel een karwei, maar daardoor hadden alle 203 kinderen een rol in het geheel. Het repeteren vooraf gaf een gevoel van verbondenheid met elkaar. Het herdersvuur werd zelf gemaakt, de kleding ook en zo ontstond er een echte musical. We hebben er uiteindelijk echt iets moois van gemaakt!”
Kerstgedachte
Na veel oefenen was het op 17 december zover. In de kerk stond een mooie, grote kerstboom. De kerk werd gevuld met ouders, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes. “Als je zoiets organiseert, dan moet iedereen in het licht van Kerst staan, was mijn gedachte. En dat is gelukt; klassen zongen liedjes, veel kinderen hadden een rol in de musical, andere leerlingen staken een kaars aan. Een goede pianist en drummer begeleidden de opvoering. De ringleiding en de tolk zorgden ervoor dat iedereen de musical kon volgen.”
Gierende zenuwen
“Kinderen stonden stralend op het podium. Bij sommigen gierden de zenuwen door hun keel, maar ze stonden er wel. En door de steun aan en van elkaar kwamen ze tot een prachtig resultaat. Ouders genoten en waren trots. Het speciaal onderwijs biedt ouders minder kans om elkaar te ontmoeten, want leerlingen komen vaak van ver. Deze avond geeft echt een Kerst- en saamhorigheidsgevoel. En een kijkje in de keuken van Het Rotsoord. De sfeer door dit met elkaar te vieren is door niets te vervangen. Ieder kind heeft meegedaan en dat is ook mijn doel voor volgend jaar.'”
Bron: Kentalis.nl
© Nationale Onderwijsgids