Kinderombudsman Marc Dullaert doet een oproep aan ouders om nauw betrokken te blijven bij wat hun kind doet op internet en met hen in gesprek te gaan over de gevaren. Aanleiding voor het pleidooi van de ombudsman is de nieuwe omvangrijke zedenzaak in Amsterdam waarbij vierhonderd kinderen door een Amsterdamse man zouden zijn aangezet om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. Dit meldt de Kinderombudsman.
NOG
Kinderombudsman roept ouders op alerter te zijn op internetgevaren
-“Ouders hebben vaak geen idee wat hun zoon of dochter online beleeft. Soms steken zij zelfs hun kop in het zand. Ouders hebben een verantwoordelijkheid om met hun kinderen in gesprek te gaan en om ze op internetgevaren te wijzen,” zegt Marc Dullaert. Volgens hem laat de Amsterdamse zedenzaak wederom zien dat het gebruik van internet voor kinderen niet zonder gevaren is. Ouders ontkomen er niet aan om alert te zijn op die gevaren want tegenwoordig bestaat de belevingswereld van kinderen voor een groot deel uit een digitale wereld. “Dat vraagt van ons allemaal alertheid, om naast de grote kansen en vrijheid die het internet biedt ons meer bewust te zijn van de mogelijke gevaren.”
Het verleiden of onder druk zetten van kinderen om voor de webcam seksuele handelingen uit te voeren wordt 'grooming' genoemd. Dullaert vindt het belangrijk dat zowel kinderen als ouders meer “internetwijs” worden. “We leren onze kinderen om goed te kijken bij het oversteken en om niet met vreemden mee te gaan als ze buitenspelen. Maar voor 'online buitenspelen' blijft zo'n goed gesprek vaak achterwege,” aldus de kinderombudsman.
Volgens Dullaert kunnen ouders mogelijk veel schade voorkomen door alerter te zijn op wat hun kinderen op internet doen. Zo kunnen ze er niet alleen voor zorgen dat hun kind geen slachtoffer wordt maar ook daderschap voorkomen. Naast grooming blijkt ook cyberpesten door leeftijdgenootjes een groeiend probleem. Onlangs nam de overheid een aantal initiatieven om pesten en identiteitsdiefstal via internet gericht op kinderen tegen te gaan. Zo werd de website Meldknop.nl gelanceerd waarop kinderen en ouders terecht kunnen die nare dingen meemaken op internet.
© Nationale Onderwijsgids