Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het passend onderwijs. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs schreef onlangs in een voortgangsreportage dat het goed gaat met de invoering van het nieuwe onderwijsstelsel. Ook de PO en VO Raad uiten positieve geluiden. Lerarenvakbonden en ook politieke partijen als de SP en PvdA zien echter nog veel zaken die anders moeten. Ouders en scholen kennen de nieuwe regels nog niet goed wat geregeld tot conflicten leidt. Dit melden de NOS en RTL Nieuws.

Sinds augustus is het nieuwe stelsel van kracht waarbij kinderen met een extra zorgbehoefte zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs een plek krijgen. Uit een inventarisatie van de NOS bij diverse ouder- en onderwijsorganisaties blijkt dat er nog veel onduidelijkheid heerst over het passend onderwijs. Ouders weten niet wat hun rechten en plichten zijn en scholen weigeren op hun beurt soms te snel om kinderen met een handicap of gedragsprobleem aan te nemen. De geschillencommissie Passend Onderwijs heeft inmiddels al 19 geschillen behandeld waarbij school en ouders het niet met elkaar eens kunnen worden.

Volgens directeur Hilde Mertens van de geschillencommissie komt dit door een gebrek aan kennis bij scholen. Ook ouderorganisaties klagen over gebrekkige informatie. De Landelijke Ouderraad en het netwerk voor mensen met een beperking Ieder(in) schrijven, mede namens tien andere ouder- en onderwijsorganisaties, een brandbrief aan de Tweede Kamer. In de brief vragen de organisaties onder meer om een duidelijk aanspreekpunt voor ouders en meer samenhang tussen de decentralisatie van de jeugdzorg en het passend onderwijs.

Leraren zelf tasten ook nog vaak in het duister. Uit een enquête onder ruim 3000 leden van vakbond CNV Onderwijs zou blijken dat een op de drie docenten zich onvoldoende voelt toegerust om zogeheten zorgleerlingen te begeleiden. De leerkrachten maken zich ook zorgen over hogere werkdruk en te grote klassen als gevolg van de nieuwe regeling.

Ook Kamerleden hebben hun zorgen geuit over de uitvoering van het passend onderwijs. Zo opende PvdA-Kamerlid Loes Ypma een meldpunt voor ouders waarop 250 reacties van ouders binnen. “Het is onbegrijpelijk dat in een beschaafd land als Nederland 17.000 kinderen thuiszitten”, reageert Ypma. Ze wil bij staatssecretaris Dekker pleiten voor meer maatwerk.

© Nationale Onderwijsgids