Normal_braille
Gisteren was het Wereld Brailledag. Voor NLBB Vereniging van Leesgehandicapten het moment om haar doelen voor 2015 naar buiten te brengen. De Vereniging werkt al jaren aan promotie rondom braille en braille leren. Nieuw dit jaar is meer aandacht voor leesmogelijkheden voor de jonge generatie blinden en slechtzienden. Ook blijft de Vereniging strijden voor het leren van braille op latere leeftijd. Iets dat lang werd afgeraden, maar nu een keerpunt heeft bereikt. Voor zowel jong als oud biedt braille immers de mogelijkheid om de regie in eigen handen te houden.
 
Afgelopen november kwam tijdens het Braillesymposium van NLBB de jonge generatie braillelezers aan het woord. Een generatie voor wie braille cruciaal is voor hun toekomst. Larissa Klaassen (20 jaar), student Informatica aan de HvA en topsporter bij NOC*NSF: "Ik heb pas op latere leeftijd braille geleerd; op mijn 14e. Ik ben met 16% zicht geboren en ging al slechter zien. Het brailleschrift gebruik ik dagelijks en is voor mij noodzakelijk. Een betastudie met veel programmeren en wiskunde is onmogelijk zonder braille wil je foutloos kunnen werken. Dankzij braille heb ik de regie in eigen handen; het biedt mij dezelfde mogelijkheden als mijn leeftijdsgenoten die wel kunnen zien." In 2015 heeft NLBB naast deze groep ook de allerjongsten in het vizier. Voor hen komen er leesbevorderingsprojecten, voorleessessies en wil NLBB dat het aanbod van lees- en prentenboeken (met voelbare plaatjes) wordt vergroot zodat kinderen op zeer jonge leeftijd kunnen kennismaken en oefenen met het voelbare schrift.
 
Zelfredzaam blijven
Waar jongeren al vroeg door middel van braille hun toekomst in eigen handen houden, is er ook een groep die pas op latere leeftijd (50+) blind of slechtziend wordt. Lange tijd werd het deze groep afgeraden om nog braille te leren. Het zou te intensief zijn of zelfs niet mogelijk. Het tegendeel is waar; iets dat wordt bewezen door de mensen die wel de stap hebben gemaakt om braille te leren. Het bewustzijn over de meerwaarde van braille is door de jaren heen vergroot. De zelfredzaamheid en onbeperkte mogelijkheden die braille biedt, zijn juist voor deze doelgroep belangrijk om mee te kunnen blijven draaien in de maatschappij. Om braille leren op latere leeftijd te stimuleren, is nu het boekje "Op weg naar braille" beschikbaar, waarin de beginselen van het brailleschrift staan en NLBB een wegwijzer vormt richting revalidatie-instellingen Visio en Bartimeus.