Normal_adhd_school_kinderen

In aanwezigheid van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid hebben dertien organisaties uit de zorg en het onderwijs dinsdag een intentieverklaring ondertekend. De organisaties erkennen dat de kwaliteit van zorg en onderwijs voor jongeren met gedragsproblemen beter kan en moet. Hoe dat bereikt kan worden leggen zij nu samen vast in een plan van aanpak dat op 1 april 2015 afgerond moet zijn.

De inspanningen van deze organisaties maken deel uit van een bredere aanpak vanuit het ministerie van Volksgezondheid om gepaste zorg te bieden voor kinderen met gedragsproblemen. Waar mogelijk met minder medicijnen.

Van Rijn: "Het gebruik van Ritalin bij kinderen en jongeren is verviervoudigd in de laatste tien jaar. Toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag lijken daar belangrijke oorzaken van volgens de Gezondheidsraad. Dat medicijnen goed kunnen helpen in bepaalde situaties staat als een paal boven water. Maar is het in zoveel gevallen echt nodig? Zijn er alternatieven waarmee kinderen die het nodig hebben goed geholpen zijn? Daarover moeten we samen met alle betrokkenen echt doorpraten en actie blijven ondernemen. Het is goed dat we dat nu ook heel gericht doen met vertegenwoordigers van het onderwijs en de ouders. Daar maken alle kinderen tenslotte gebruik van."

De intentieverklaring is ondertekend door Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, Balans/Nederlandse Vereniging voor Autisme, Landelijke Beroeps Begeleiders Onderwijs, Landelijke Huisartsen Vereniging, Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Psychiatrie, Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, Primair Onderwijs Raad, Voortgezet Onderwijs raad, Ministerie van Onderwijs en Ministerie van Volksgezondheid.

© Nationale Onderwijsgids