De Tweede Kamerfractie van de SP maakt zich zorgen over de voorgenomen sluiting van orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC) 't Nijrees in Almelo. De partij vreest dat de mogelijke gevolgen zullen zijn dat de leerlingen niet de juiste ondersteuning krijgen op een reguliere school en thuis komen te zitten of alsnog in het speciaal onderwijs terechtkomen. Dit meldt RTV Oost.
De sluiting van de school in 2016 staat nog niet vast. Wat er gaat gebeuren met de leerlingen en met het personeel is dan ook nog niet duidelijk. OPDC 't Nijrees is een school voor regulier voortgezet onderwijs voor leerlingen die een leerachterstand of gedragsproblemen hebben. Het gaat dan om problemen als dyslexie, faalangst, ADHD, een vorm van autisme, motorische problemen of sociaal-emotionele problemen Met extra begeleiding halen deze leerlingen op 't Nijrees een regulier vmbo- of havo-diploma. De SP vreest dat de leerlingen op een gewone school niet de ondersteuning zullen krijgen die ze nodig hebben, waardoor ze thuis komen te zitten zonder diploma.
De schoolleiding acht de sluiting onvermijdelijk door de invoering van het Passend Onderwijs. Dit nieuwe onderwijsstelsel is erop gericht leerlingen met een beperking zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs op te vangen. De school denkt dat het op termijn niet langer haalbaar is om de activiteiten van 't Nijrees binnen dit nieuwe stelsel voort te zetten.
Ouders hebben boos gereageerd op het besluit. Zij verwijten de school vooral dat het met de plannen naar buiten komt terwijl nog onduidelijk is wat er precies gaat gebeuren. “Juist voor de kinderen is deze onzekerheid moeilijk want het gaat om een kwetsbare groep die duidelijkheid nodig heeft”, zegt Janine Olde Heuvelt van de ouderraad.
De SP heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs over de sluitingsplannen. De partij wil van Dekker horen wat het gedaan gaat worden om de leerlingen te helpen na de sluiting. De ouderraad heeft deze maand een gesprek met de gemeente Almelo. Een oud-leerlinge van de school is een online petitie gestart tegen de sluiting, deze is inmiddels 900 keer ondertekend.
© Nationale Onderwijsgids