Normal_tablet__kind__mediagebruik

Kinderen met een achterstand in de taalontwikkeling krijgt extra begeleiding vanuit school geboden. In de meeste gevallen wordt het kind doorverwezen naar een logopedist. De educatieve app Bru-taal helpt kinderen op een leuke manier om hun taalkennis te vergroten. Dat meldt Auris.

Peuters met een risico op een taalachterstand worden steeds beter geïdentificeerd. Dit is erg belangrijk, omdat het voor kinderen het beste is om zonder achterstanden te beginnen in het onderwijs. Daarvoor wordt er steeds meer ingezet om taalachterstanden te voorkomen, bijvoorbeeld op het gebied van (voor)lezen. Lezen en voorlezen gaan dan ook structureel onderdeel uitmaken van het beleid op consultatiebureaus, op mbo-opleidingen en in het curriculum van lerarenopleidingen (pabo’s). De maatregelen kunnen structureel bijdragen aan het terugdringen van taalachterstanden en het versterken van de leesvaardigheid bij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

De app Bru-taal bevat verschillende oefening die op elkaar zijn afgestemd. Het spel blijft voor de kinderen leerzaam, doordat de oefeningen oplopen in moeilijkheidsgraad. Ook kunnen kinderen speciale categorieën oefenen. De app kan ook gebruikt worden in het (iPad)onderwijs, doordat het mogelijk is om meerdere spelers afzonderlijk te analyseren. Ouders en logopedisten kunnen de voortgang van de kinderen volgen via de statistieken. De app krijgt binnenkort een update waardoor de opdrachten ook auditief worden ondersteund. De app is te vinden in de App Store.

© Nationale Onderwijsgids