Normal_speciaal_passend_onderwijs_leerling_kind

Schoolbesturen en gemeenten in West-Brabant West werken nauw samen om het aantal thuiszitters terug te dringen. In het kader van de Regionaal Educatieve Agenda hebben zij een gezamenlijke werkwijze ontwikkeld, die het aantal leerplichtige leerlingen die wel op school staan ingeschreven, maar zonder geldige reden langer dan vier weken verzuimen, moet terugdringen. Dat meldt gemeente Roosendaal.

De nieuwe werkwijze houdt in dat thuiszittende leerlingen uiterlijk één maand na aanvang van het verzuim weer terugkeren op school. De school van inschrijving is verantwoordelijk voor de terugkeer van de leerling en werkt daarbij nauw samen met de ouders, de leerplichtambtenaar en de jeugdprofessional. Als er na één maand geen oplossing is gevonden of op korte termijn wordt verwacht, wordt de thuiszittende leerling aangemeld bij het samenwerkingsverband SWV Roos VO, met schoolbesturen uit de gemeentes Roosendaal, Moerdijk en Halderberge. Zij organiseren een overleg met alle betrokken partijen (de zogenaamde actietafel ‘thuiszitter’) om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Volgens Wethouder Hans Verbraak (onderwijs) is regionale samenwerking noodzakelijk om het aantal thuiszitters te verminderen: “Onderwijs is de basis voor het verdere leven en kinderen die thuiszitten verdienen onze zorg en aandacht. De problematiek van thuiszitters kent geen gemeentegrenzen. Regionale samenwerking tussen ouders, onderwijsinstellingen en gemeenten is dus een absolute must. Niemand mag tussen wal en schip raken vanwege grenzen tussen gemeenten of instanties.”

De gezamenlijke aanpak van thuiszitters maakt onderdeel uit van de Regionaal Educatieve Agenda (REA). Die agenda is opgesteld door het samenwerkingsverband SWV Roos VO en de gemeenten Halderberge, Moerdijk en Roosendaal. Naast de aanpak van de thuiszitters, wordt ook samengewerkt op het gebied van leerplicht, onderwijshuisvesting, leerlingenvervoer, aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, de zorgstructuur op scholen en informatievoorziening. De huidige REA heeft een looptijd tot augustus 2016. In 2016 wordt de REA geactualiseerd.

© Nationale Onderwijsgids