Gerekend vanaf haar eerste rechtsvoorganger, bestaat Kentalis, de landelijke organisatie voor speciaal onderwijs, nu 225 jaar. Deze week heeft Kentalis daarom een speciale website gelanceerd. De jubileumwebsite www.dewereldvankentalis.nl vertelt aan de hand van voorwerpen en de ervaringen van mensen over de geschiedenis van Kentalis.
De website geeft een schets van verschillende verhalen die samen de wereld van Kentalis vormen. Kentalis, niet als organisatie, maar als het geheel dat alle betrokken mensen samen maken: (voormalige) leerlingen, cliënten, ouders, medewerkers, en partnerorganisaties. Verhalen van doorzetters, die ook in soms lastige omstandigheden hun weg hebben gevonden. Soms ontroerend, vrolijk, trots, mooi, soms ook verdrietig of moeilijk te begrijpen door de ogen van nu. Samen met het museum voor Dovenonderwijs, geeft deze website een uniek kijkje in de wereld van Kentalis door de eeuwen heen. De site is tot stand gekomen dankzij een gift van de steunstichtingen.
In de historische kapel van het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgestel is het Museum voor Dovenonderwijs gevestigd. Het museum is uniek in Nederland. In de kapel kunnen bezoekers een kijkje nemen in een klas van vroeger, bekijken hoe technische hulpmiddelen door de jaren heen zijn veranderd en ontdekken wat het verschil is tussen het onderwijs van toen en nu. Het materiaal komt van de voormalige doveninstituten Guyot in Groningen, Effatha in Zoetermeer en Leiden en het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel.
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. De organisatie richt zich op mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.
© Nationale Onderwijsgids