Gistermiddag heeft staatssecretaris Dekker van Onderwijs een bezoek gebracht aan middelbare school Het Stormink in Deventer. De school verzorgt Internationaal Schakelklas-onderwijs (ISK) voor vluchtelingkinderen van 12 tot en met 16 jaar en doet dit erg goed. De staatssecretaris deed ook De Ambelt aan, school voor speciaal onderwijs in Zwolle. Dit meldt De Stentor.
Door de invoering van het passend onderwijs gaat er voor de leerlingen van De Ambelt veel veranderen. De school ziet geen mogelijkheid om nog langer als zelfstandige organisatie te blijven bestaan. Het bestuur zoekt daarom een verregaande samenwerking met partnerscholen in het reguliere onderwijs waar de leerlingen vanaf 2017 terecht kunnen voor onderwijs. Dekker sprak tijdens zijn bezoek met het schoolbestuur en bezorgde ouders. De ouders zijn tevreden over het onderwijs van De Ambelt en vragen zich af of hun kinderen wel de zorg en de mogelijkheden krijgen die ze nodig hebben als ze straks naar een 'gewone' school moeten.
Staatsecretaris Dekker volgt de ontwikkelingen van De Ambelt op de voet. Hij noemt de school een voorloper op het gebied van passend onderwijs en is bereid om ondersteuning te bieden. Bestuurders Maarten Faas en Jolida Spekreijse zijn blij met deze toezegging. “We voelen ons hierdoor gesterkt.” Faas benadrukt dat het onderwijs- en ondersteuningsaanbod van De Ambelt blijft bestaan. “Voor het komend schooljaar verandert er helemaal niets.”
Het Stormink is onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. Dekker wilde graag zelf komen zien waarom het ISK-onderwijs op de school zo succesvol is. Volgens directeur Han Nijboer komt dat omdat de school “letterlijk hoofd en hart gebruikt bij de opdracht van ISK-onderwijs”. Het verzorgen van de lessen en het vinden van lesruimte vraagt veel flexibiliteit van de school. De samenwerking met de gemeente en andere instanties is daarom belangrijk, zegt Nijboer. “We denken meet z'n allen in oplossingen en dat is waarom het goed werkt.” Volgens de directeur vond staatssecretaris Dekker het geweldig om de klassen te zien.
© Nationale Onderwijsgids