De diagnosestelling en behandeling voor kinderen met dyscalculie op de basisschool krijgen in de Jeugdwet niet dezelfde status als dyslexiezorg. Dit schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een antwoord op Kamervragen van de SP.
SP-Kamerlid Siderius vroeg zich af waarom de diagnosestelling en behandeling van dyslexie voor kinderen op de basisschool wel onder de Jeugdwet valt, maar de behandeling en diagnose van dyscalculie niet. Volgens Dekker is dit een bewuste geweest. Toen in 2015 de jeugd-ggz en dyslexiezorg vanuit de Zorgverzekeringswet werden overgeheveld naar de Jeugdwet, is uitgegaan van de zorg die tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet hoorde. “In het geval van lees- en leerstoornissen betreft dat alleen de diagnose en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie”, schrijft Dekker. Dit viel sinds 2009 onder de Zorgverzekeringswet, naar aanleiding van het advies van het toenmalige College voor Zorgverzekering (inmiddels Zorginstituut Nederland).
De bewindsman is niet van plan hier verandering in aan te brengen. “Op dit moment is er geen reden om dyscalculiezorg dezelfde status te geven in de Jeugdwet als dyslexiezorg”, aldus Dekker.
© Nationale Onderwijsgids