Logo_logo_113online_zelfmoord_suicide

Docenten hebben het vaak niet door dat een leerling of student overweegt om een eind aan zijn leven te maken. Praten over zelfmoordgedachten is taboe. Dat taboe wil 113Online doorbreken met de nieuwe handreiking ‘Als ik kan zeggen wat ik denk’. Dit meldt Stichting 113Online.

Zelfmoord is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren. Onder homo-, lesbische en bi-jongeren komen zelfmoordgedachten en pogingen schrikbarend vaak voor. Veel jongeren die zelfmoordgedachten hebben of zelfmoord plegen, zijn niet in behandeling en hebben niet de kans gehad om samen met een hulpverlener of specialist te zoeken naar een andere oplossingen dan de dood. Juist binnen het onderwijs kan de ondersteuning geboden worden aan deze jongeren om hun isolement te doorbreken en te zorgen dat ze hulp zoeken.

In het stappenplan in de handreiking staat hoe een docent, mentor, maatschappelijk werker, pedagoog, zorgcoördinator of de directie van de school een gesprek kan voeren met een leerling/student over zelfmoordgedachten en zelfmoordplannen. Ook geeft de handreiking advies over het inschakelen van hulpverlening en het opstellen van een suïcidepreventie-protocol voor de school of universiteit.  Bij de handreiking zijn flowcharts beschikbaar. Daarin is in één oogopslag te zien wat iemand kan doen als scholieren of studenten gedachten aan zelfmoord hebben of als het vermoeden bestaat dat leerlingen of studenten een poging overwegen.

Zowel de handreiking 'Als ik kan zeggen wat ik denk' als de flowcharts over scholieren en studenten zijn gratis te downloaden op preventie.113.nl maar ook beschikbaar in gedrukte versies. 113Online biedt de mogelijkheid tot consult over de manier waarop zelfmoordpreventie in de onderwijsinstelling kan worden gewaarborgd. Mail voor meer informatie en/of het aanvragen van de handreiking naar Evelien van Goor via e.vangoor@113online.nl.

© Nationale Onderwijsgids