In Nederland komt een kinkhoestepidemie eens in de drie tot vier jaar voor. Dat blijkt uit het jaarverslag van Peilstations van het NIVEL. Dit meldt NU.nl.
Tijdens een epidemie worden vooral baby's tot 6 maanden met een onvolledige vaccinatiestatus ziek. Sinds 1953 worden kinderen ingeënt tegen kinkhoest. De DKTP-prik uit het Rijksvaccinatieprogramma kan het voorkomen van kinkhoest echter niet helemaal uitbannen. Vanaf 1996 komt kinkhoest weer vaker voor in Nederland, mogelijk vanwege de verandering van de bacterie sinds de ontwikkeling van het vaccin. Vierjarigen krijgen vanaf 2001 een herhalingsvaccinatie met een nieuw vaccin.
In 2015 en 2014 werden ongeveer zes per 10.000 patiënten met kinkhoest gemeld. Gewone hoestbuien gaan na een aantal weken over in hevige hoest, die één tot drie maanden kan aanhouden door een infectie van de luichtewegen. Kinkhoest is erg besmettelijk en komt het vaakst voor bij kinderen van 0 tot 19 jaar. Hoe jonger het kind, de ste erger zijn de ziekteverschijnselen.
De Gezondheidsraad wil zwangere vrouwen standaard een kinkhoestvaccinatie aanbieden om ongeboren baby's al in de buik te beschermen. Hierover neemt de minister van Volksgezondheid binnenkort een besluit.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids