Normal_kerstster

Steeds meer scholen geven andere namen aan de festiviteiten rond kerst. Kerstdiner wordt winterdiner, kerstvakantie wordt wintervakantie, en men wenst elkaar liever fijne feestdagen dan fijne kerstdagen. Scholen willen rekening houden met de verschillende achtergronden van de leerlingen. Niet elke ouder is daar blij mee. Dit meldt Het Parool.

Op de 7e Montessorischool in Amsterdam West bijvoorbeeld werd voor het eerst dit jaar een winterdiner gehouden in plaats van een kerstdiner. Een groe ouders was het daar echt niet mee eens. Eén ouder maakte uit boosheid een brief van de directeur hierover openbaar via de weblog Geenstijl. Toch wordt volgens directeur Meilof kerst absoluut niet in de ban gedaan. "We hebben een kerstboom, we zingen kerstliedjes. Het gaat erom dat we een openbare school zijn en geen enkele religieuze feestdag vieren. Ook geen Suikerfeest of Pasen." 
 
Ook op christelijke scholen worden veranderingen doorgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de kerstviering van sommige scholen niet meer in de kerk gevierd maar in het theater, zodat de drempel voor ouders om te komen lager ligt. Ook deze maatregel wordt niet door iedereen begrepen: “Stop je kind dan niet op een rooms-katholieke basisschool", aldus een ouder.
 
Guuske Ledoux, directeur van het Kohnstamm Instituut voor onderzoek naar onderwijs en opvoeding, trekt een parallel met de discussies en veranderingen rond Zwarte Piet. "Er zijn scholen die proberen iedereen gelukkig te maken, dat lukt natuurlijk nooit”. Zij hoopt dat scholen niet doorslaan in alle veranderingen. "Ik denk vooral: scholen schaffen het feest toch niet af?"
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids