Op zaterdag 27 mei vindt voor de twintigste keer de finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd plaats, een talentenjacht voor jonge dove en slechthorende verhalenvertellers. Vanuit het hele land stuurden kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar filmpjes in, waarin ze een stukje uit hun favoriete boek voordroegen in gebarentaal. Tijdens de voorrondes werden uiteindelijk tien finalisten geselecteerd. Zij gaan het op zaterdag 27 mei tegen elkaar opnemen op het grote podium van het Beatrix Theater in Utrecht. Dit meldt Stichting Woord en Gebaar.
Voor veel dove en slechthorende kinderen is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) hun moedertaal, daarnaast krijgen ze op school ook onderwijs in het geschreven Nederlands. Omdat de woordvolgorde in NGT heel anders is dan in het Nederlands, is begrijpend lezen voor hen een pittige opgave. Daarnaast worden dove en slechthorende kinderen vaak vooral gezien als kinderen met een beperking, wat niet bevorderlijk is voor hun zelfbeeld en ontwikkeling.
De Nationale LeesVertelwedstrijd is in het leven geroepen om de leesvaardigheid bij dove en slechthorende kinderen te stimuleren én het Nederlandse publiek te laten zien welke talenten en kwaliteiten deze kinderen in huis hebben. Niet hun beperking, maar juist wat ze wél kunnen, staat op deze bijzondere dag in de spotlights. De deelnemers vergroten op speelse wijze hun tekstbegrip, leren om met zelfvertrouwen op een podium te staan en ervaren dat ze trots mogen zijn op hun moedertaal.
“Je moet het maar durven. Op een groot podium, vol in de schijnwerpers, voor honderden toeschouwers een stuk voordragen uit je lievelingsboek. En dan je hoofd koel houden en precíes op het juiste moment de ontknoping inzetten. Verhalen vertellen is een kunst die lang niet voor iedereen is weggelegd. Voor de finalisten van de Nationale LeesVertelwedstrijd is het nog een extra uitdaging: zij dragen voor uit hun favoriete boek in gebarentaal!”, aldus Saïd Jamal, zelf doof en betrokken bij de organisatie van de Nationale LeesVertelwedstrijd.
“Trots op de eigen taal en de dovencultuur is voor dove en slechthorende kinderen niet vanzelfsprekend.”, vervolgt Jamal. “Wist u bijvoorbeeld dat gebarentaal tot 25 jaar geleden nog verboden was? Ook nu heeft NGT nog steeds geen wettelijk erkende status, en dat terwijl het een prachtige en volwaardige taal is, met een eigen woordenschat (gebarenschat) en grammatica. Met de Nationale LeesVertelwedstrijd laten we zien hoe rijk de Nederlandse Gebarentaal is.”
Tijdens de finale op 27 mei gaan de jonge meesterverhalenvertellers in spé er alles aan doen om het publiek te laten ervaren hoe spannend en mooi een voordracht in gebarentaal kan zijn. De voordrachten worden afgewisseld met theater door dove kinderen en diverse activiteiten in de foyer. Aan het eind van de dag maakt de vakjury bekend wie de winnaars worden van de Nationale LeesVertelwedstrijd 2017.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids