Docenten en basisschooldirecteuren in Amsterdam pleiten in een enquête van de PvdA voor meer ondersteuning, extra geld en hulp bij huisvesting. De reiskostenvergoeding moet omhoog en er moet meer ondersteunend personeel worden ingezet. Dit meldt Het Parool.
Uit de enquête onder 130 docenten en basisschooldirecteuren blijkt dat 90 procent van de docenten iets merkt van het lerarentekort. Hoewel de bezetting veelal nog voldoende is, beginnen de problemen bij ziekte of zwangerschapsverlof. Hiervoor zijn geen vervangers beschikbaar.
De ruim 62.000 basisschoolleerlingen hebben daar nu al last van. Klassen worden vaak verdeeld, soms moeten kinderen naar huis. Het verloop onder de beschikbare invallers is groot en soms wordt onbevoegd personeel ingeschakeld, laten respondenten weten. Daarnaast moeten scholen door het lerarentekort soms leuke nevenactiviteiten zoals het verkeersexamen laten vallen.
Ouders trekken steeds vaker aan de bel over de gang van zaken, waardoor de stress onder de docenten toeneemt. Samen met de bestaande en toenemende werkdruk wordt gevreesd voor verdere groei van het ziekteverzuim, geven de respondenten aan.
De respondenten dragen ook enkele oplossingen aan voor het lerarentekort. Een verhoging van de reiskostenvergoeding is een grote wens. En gratis parkeerplaatsen, zodat niet een deel van het salaris daaraan opgaat. Ook zouden leerkrachten erg geholpen zijn met het hebben van een klassenassistent. De invoering van de vaste hulpleerkracht zou het werk in Amsterdam bovendien aantrekkelijk maken dan in andere plaatsen, waardoor meer jonge leerkrachten kiezen voor het werk in de hoofdstad.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids