Het vijfkilometercriterium dat voor kinderen in het speciaal (voortgezet) onderwijs nu nog geldt voor de vergoeding van het vervoer, wordt in Amsterdam vanaf augustus afgeschaft. Voor kinderen en hun ouders is dat een flinke zorg minder. Dat meldt het AD.
De vervoersvergoeding krijgen ouders alleen als de dichtstbijzijnde middelbare school verder dan vijf kilometer reizen is. Voor basisscholen geldt een afstand van vier kilometer. Over deze vergoeding voor het voervoer van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kwam vorig jaar al veel kritiek. Dehlia Timman, raadslid van D66 in Amsterdam stelde destijds voor om de vergoeding minder beperkt te maken.
Vanaf augustus wordt dat criterium in de hoofdstad geschrapt en wordt er per kind en gezinssituatie bekeken welke oplossing het beste is. Daarmee komt ook een eind aan de lange bezwaar- en beroepsprocedure waar ouders nu nog mee te maken hebben.
Volgens Timman zijn de zorgtaken voor ouders van deze kinderen vaak al zwaar genoeg. Zij is dan ook blij dat het vervoer van de kinderen na de zomervakantie niet meer afhankelijk is van het afstandscriterium.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids