Vanaf volgende week is de nieuwe wet voor het vormen van een samenwerkingsschool van kracht. Het fuseren van scholen, in bijvoorbeeld krimpregio's, zal in vele gevallen makkelijker gaan door de verruiming van de fusietoets. Alleen voor grote scholen en besturen is deze dan nog verplicht. Voor kleinere scholen gaat een snelle, lichtere toets gelden of is zelfs helemaal niet meer nodig. De PO-Raad is blij dat het makkelijker wordt voor scholen om samen te gaan. Toch is de raad nog niet tevreden. De sectororganisatie voor het basisonderwijs hoopt dat de fusietoets op den duur volledig wordt afgeschaft. Dit meldt de PO-Raad.
In de nieuwe regeling moeten alleen nog grote scholen een inhoudelijke fusietoets doorlopen waarbij een onafhankelijke commissie advies moet geven. Voor scholen die kampen met een grote daling in het aantal leerlingen en/of met sluiting worden bedreigd gaat een lichte toets gelden.
Voor de lichte toets is geen onafhankelijk advies nodig maar zijn een goedgekeurd fusie-effectrapportage (FER) en de instemming van de medezeggenschapsraden voldoende. Dit proces duurt in principe vier weken. Voor scholenfusies met minder dan 500 leerlingen en bestuurlijke fusies met minder dan 10 scholen is de fusietoets volledig afgeschaft. Voor scholen in het speciaal onderwijs blijft de zwaardere inhoudelijke toets gelden.
De PO-Raad is blij met deze ontwikkeling maar ziet in de verruiming van de regels vooral een politiek compromis. In de praktijk zullen de nieuwe regels voor veel bureaucratie zorgen, verwacht de sectororganisatie, en daarmee vertraging van het fusieproces. Daarom hoopt de raad dat de toets uiteindelijk volledig zal worden afgeschaft voor scholen in het basisonderwijs.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids