Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Het aantal jongvolwassenen zonder startkwalificatie dat geen werk en geen uitkering heeft, is de afgelopen jaren licht gestegen. Toezicht Sociaal Domein (TSD) doet onderzoek naar de participatie van jongvolwassenen zonder startkwalificatie. Deze kwetsbare groep mensen komt nog altijd moeilijk aan het werk. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat hun participatie ondanks alle inzet van beleid en uitvoering nog altijd laag is. Dit meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

TSD doet breed onderzoek naar de participatie van jongvolwassenen die (voortijdig) zijn uitgestroomd uit het Voorgezet Speciaal Onderwijs, het Praktijkonderwijs of de Entree opleidingen. Het gaat om jongeren van 18 tot en met 27 jaar, die geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.
 
Het is voor de onderzochte groep lastig om een startkwalificatie te halen en een baan te vinden of op een andere manier deel te nemen aan de maatschappij. Een deel van de groep volgt geen onderwijs en heeft geen werk en geen uitkering. Het is onbekend hoe zij invulling geven aan de dag. Ook is niet duidelijk waarom het niet lukt om hen mee te laten doen met de maatschappij.
 
Het onderzoek van TSD kent drie delen. In het eerste deel is op een rij gezet wat deze mensen kwetsbaar maakt, met welke wetten en regels zij te maken hebben rond participatie en hoe jongvolwassenen participeren zodra zij het onderwijs verlaten. Bij het CBS zijn cijfers over de participatie opgevraagd over de periode 2014 tot en met 2016. De informatie van fase 1 is verwerkt in een infographic.
 
Het tweede deel van het TSD-onderzoek is klaar in het najaar van 2018. Hierin staat het perspectief van de jongvolwassenen centraal. In het derde deel wordt onderzocht wat scholen en gemeenten samen met lokale instanties doen om de participatie van deze groep te verbeteren. Dat wordt naar verwachting eind 2018 gepubliceerd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids