GRONINGEN - De aangekondigde bezuiniging op het passend onderwijs gaat door. De maatregel, waartegen gisteren door duizenden leerkrachten geprotesteerd werd, moet een besparing van zo'n 300 miljoen euro opleveren en is gisteren goedgekeurd door de regeringspartijen in de Tweede Kamer. Zo meldt nos.nl.
Passend onderwijs is bedoeld voor leerlingen met gedragsproblemen of een handicap. Door deze kinderen extra begeleiding te geven, is het voor hen mogelijk onderwijs op een reguliere school te volgen.
Protest
Zo'n 50.000 leraren demonstreerden gisteren in de Arena tegen de voorgenomen plannen van minister Van Bijsterveldt. Dat de plannen van de minister niet populair zijn onder het onderwijspersoneel, blijkt uit al eerdere protesten, waarin actie werd gevoerd tegen de 1040-urennorm die de minister wil invoeren.
Bezuiniging
Door de goedkeuring van de Tweede Kamer zijn scholen per augustus 2013 verplicht een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. Het 'rugzakje,' een budget per leerling, zal verdwijnen. Daarvoor in plaats zal het geld nu rechtstreeks naar de school gaan, die bij voorkeur via samenwerking met andere instanties, hulp op maat biedt aan de leerlingen.
De meerderheid van de Tweede Kamer wil wel dat het plan op een aantal punten zal worden bijgesteld. Zo krijgen ouders de uiteindelijke zeggenschap over naar welke school hun kind zal gaan.
Hoewel voorzitter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond zich openlijk afvroeg of iemand die denkt met dergelijke bezuinigingen het Passend Onderwijs overeind te houden geen 'gaatje in zijn kop' heeft, heeft Van Bijsterveldt er alle vertrouwen in. De minister verwacht dat door deze plannen geld op een efficientere manier kan worden ingezet en hulpbehoevende leerlingen zo dicht mogelijk bij huis hulp kunnen krijgen.
Ook gaf ze aan de plannen reeds te hebben uitgesteld en een vinger aan de pols te zullen houden.
© Nationale Onderwijsgids / Fleur Determeijer