DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met de bezuinigingen op het passend onderwijs.
De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV plus de SGP stemden voor de wet, die een bezuiniging van driehonderd miljoen euro inhoudt.
De overige oppositiepartijen stemden tegen. Voorafgaand aan de stemming somden PvdA, D66, SP, GL en de ChristenUnie hun bezwaren nog eens op.
Jesse Klaver (GroenLinks) zei dat hij de gevolgen van de wet 'niet op zijn geweten' wilde hebben en ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn noemde de wet 'onverantwoord'.
De oppositiepartijen vrezen dat kwetsbare kinderen de dupe worden van de wet. Volgens de gedoogcoalitie zijn de bezuinigingen echter nodig.
De regeling is de afgelopen jaren uit de hand gelopen en ook in de toekomst blijft een 'fatsoenlijk voorzieningenniveau' overeind, bezwoer Ton Elias (VVD) vorige week nog tijdens het debat over het voorstel.
Dat ook de SGP voor de wet stemde is goed nieuws voor minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). De wet moet ook nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, en daar is het kabinet voor een meerderheid afhankelijk van de SGP.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf meldde na afloop van de stemming dat voldoende tegemoet is gekomen aan bezwaren van zijn partij.
Voor de oppositie waren na het aannemen van de wet de druiven zuur. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers sprak over een 'zwarte dag voor kinderen die extra hulp nodig hebben' en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemde het een 'triest moment'.
De bezuinigingen op het passend onderwijs stuiten ook buiten de Kamer op weerstand. Vorige week trokken nog vijftigduizend leraren naar de Amsterdam Arena om te betogen tegen de plannen.
De onderwijsbonden zijn bang dat personeel massaal op straat komt te staan en vrezen voor een slechtere kwaliteit van het onderwijs voor kwetsbare kinderen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) liet donderdag weten teleurgesteld te zijn in de Haagse politiek.
Het LAKS vreest dat zorgleerlingen door deze bezuiniging zonder adequate begeleiding in het reguliere onderwijs terecht komen. Voorzitter Chanine Drijver hoopt dat de Eerste Kamer de wet alsnog blokkeert.