Iedere vrijdag sluiten we de week af met een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 18 was er veel te doen over vaccinatie-eisen in de kinderopvang en het toenemende aantal meldingen over onveiligheid voor studenten. Ook wordt er druk gewerkt aan het opstarten van een nieuwe beroepsvereniging voor en door leraren.
NOG
Week 18: kinderopvang stelt vaccinatie-eisen en studenten melden onveiligheid
-De VVD heeft Kamervragen gesteld over het lerarentekort enerzijds en 300 werkloze leraren in Brabant. Volgens hen is het onbegrijpelijk dat er leraren zijn die een ww-uitkering krijgen, terwijl er een groot lerarentekort heerst.
Op 1 januari 2020 wordt nieuwe beroepsvereniging voor en door leraren gelanceerd. Tenminste, als het aan de initiatiefnemers Jan van de Ven, Thijs Roovers en René Kneyber ligt. Zij hebben hiervoor inmiddels de steun van minimaal 10.000 docenten. De komende maanden gaan ze in gesprek met het onderwijsministerie om te kijken wat de beste vorm is voor de nieuwe beroepsvereniging.
Kinderopvangorganisatie Berend Botje weigert vanaf 1 juli kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen bof, mazelen en rode hond. Om de veiligheid van alle 3.000 kinderen te waarborgen, is besloten om kinderen te gaan weigeren als zij bewust niet gevaccineerd worden. Het verbod geldt niet voor kinderen die nog te jong zijn om via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt te worden. Naast 50 opvanglocaties voor kinderdagverblijven en naschoolse opvang in Noord-Holland geldt het weigeren ook voor 600 gastouder-locaties.
Het CDA heeft Kamervragen gesteld over de rigide opstelling van de Belastingdienst. De dienst wil de zaken uit 2014 waarin honderden gezinnen onterecht geen kinderopvangtoeslag kregen, niet herzien. Het CDA hekelt onder andere het feit dat een ouder helemaal tot aan de Raad van State moest procederen om gelijk te halen.
Nadat de studentenunie ASVA donderdag alarm had geslagen over de onveilige situatie voor studenten in Amsterdam, is de Landelijke Studentenvakbond LSVb vrijdag aan het inventariseren geslagen. De bond weet inmiddels van "honderden" situaties waarin studenten zich recent onveilig hebben gevoeld. Volgens LSVb-voorzitter Carline van Breugel komen de meldingen niet alleen uit Amsterdam, maar vooralsnog ook uit Nijmegen, Utrecht, Ede en Wageningen, Delft, Leiden en Eindhoven. Er is volgens haar echt een probleem, dat wordt veroorzaakt doordat studenten te weinig geld hebben om in goede wijken te huren.
Door: Nationale Onderwijsgids