Na Staat van het Onderwijs volgt Staat van de Ouder over passend onderwijs

Naast De Staat van het Onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs publiceren verschillende organisaties elk jaar een eigen ‘staat van…’. Dit jaar gooide de coronacrisis roet in het eten. Ouders & Onderwijs laat weten volgende week met De Staat van de Ouder te komen, dat dit jaar is toegespitst op passend onderwijs. Dit meldt Ouders & Onderwijs. 

De Staat van het Onderwijs van de Onderwijsinspectie wordt normaliter begin april uitgereikt aan de ministers van onderwijs, cultuur en wetenschap tijdens het congres De Staat van het Onderwijs. Verschillende organisaties in het onderwijs grijpen het congres aan op hun eigen 'staat van ...' te publiceren. Zo was er vorig jaar onder andere een Staat van de Schoolleider, de Ouder, de Leraar en de Samenwerkingsverbanden.
 

De Staat van het Onderwijs in coronatijd

Dit jaar gaat het echter allemaal wat anders. Het congres ging niet door en de Onderwijsinspectie publiceerde De Staat van het onderwijs op 22 april. Hierbij maakte de inspectie de aantekening dat hoewel de inspectie de bevindingen in De Staat belangrijk vindt voor het onderwijs, de sector momenteel alle energie nodig heeft om de problemen rond het coronavirus het hoofd te bieden. Op een later moment, als de situatie weer voldoende genormaliseerd is om gezamenlijk verder vooruit te kijken, gaat de inspectie graag het gesprek aan met de onderwijspartners over de gesignaleerde ontwikkelingen. 
 

De Staat van de Ouder

Ouders & Onderwijs kondigt nu aan volgende week met De Staat van de Ouder 2020 te komen. Het thema van de Staat van de Ouder is dit jaar passend onderwijs. Centraal daarbij staat goed onderwijs voor iedereen, ook voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Helaas is het onderwijs te vaak niet passend. Kinderen en ouders zijn daar de dupe van. Ouders & Onderwijs sprak met honderden ouders. Zij gaven hun mening over passend onderwijs. Dit heeft geleid tot een aantal rake adviezen die te lezen zijn in de Staat van de Ouder 2020.
 
Door: Nationale Onderwijsgids