Hoewel de Tweede Kamer tegen was, zijn er in het speciaal voortgezet onderwijs (vs) toch staatsexamens afgenomen. Minister Arie Slob van Onderwijs legde een motie voor het níet afnemen van de staatsexamens naast zich neer, omdat hij het belang van zo’n examen voor een vso-leerling inzag. Deze leerlingen krijgen namelijk lang niet altijd cijfers en als ze dat wel doen zijn ze afhankelijk van het oordeel van de docent. Scholen zijn om die reden ook blij dat hun studenten het examen mochten doen. Zo behaalden zij toch een volwaardig diploma. Dit meldt NRC.
Voorafgaand aan het afnemen van de staatsexamens, was er een flinke discussie gaande. Een discussie die volgens sommigen te lang duurde, waardoor leerlingen op het vso alleen maar meer last kregen van hun problemen. Sommigen ontwikkelden een tic. “Je merkte dat de periode van onzekerheid te lang heeft geduurd”, zegt directeur Margareth Dalmeijer van het Ilex College.
Volwaardig diploma
Dalmeijer is blij met de staatsexamens. “Ik had tijdens die discussie soms het gevoel dat men het belang van examens voor onze leerlingen niet begrijpt. Die geven hun juist een kans op een volwaardig diploma en deelname aan de maatschappij.”
Vso- leerlingen hebben dit jaar overigens vier herkansingen op het behalen van een diploma, waarvan de eerste kans in augustus. Daarna volgen nog drie herkansingen, maar starten aan een vervolgopleiding mag gelukkig al wel. Dit jaar zijn er ongeveer vijfduizend vso-leerlingen die een staatsexamen doen.
Door: Nationale Onderwijsgids