Sadat Rahman uit Bangladesh heeft de Internationale Kindervredesprijs 2020 gewonnen. De prijs werd vorige week door Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai tijdens een ceremonie in Nederland aan Sadat uitgereikt. Hij kreeg de prijs voor het opzetten van zijn sociale organisatie en mobiele applicatie ‘Cyber Teens’ om cyberpesten te stoppen. Dit meldt KidsRights.
De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights, en wordt sinds 2005 elk jaar uitgereikt door een Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Uit een indrukwekkende 142 kandidaten uit 42 landen koos het KidsRights’ Expertcomité dit jaar Sadat Rahman uit Bangladesh als winnaar. Hij kreeg de prijs van de jongste Nobelprijswinnaar voor de Vrede in de geschiedenis, Malala Yousafzai.
App tegen cyberpesten ‘Cyber Teens’
Sadat is een 17-jarige jongen uit Bangladesh. Een verhaal over een 15-jarig meisje dat zelfmoord pleegde na te hebben geleden onder cyberpesten ontroerde Sadat zozeer, dat hij zijn eigen organisatie oprichtte en de anti-cyberpesten-app ‘Cyber Teens’ creëerde om hulpeloze tieners een plek te bieden waar ze terecht kunnen voor hulp. Een van de grootste problemen rond cyberpesten is dat jongeren bang zijn om aangifte te doen bij de politie of hun ouders te informeren. De app geeft jongeren informatie over de veiligheid van het internet en geeft hen de mogelijkheid om cyberpesten vertrouwelijk te melden. Cyberspecialisten, maatschappelijk werkers en de politie worden via zijn organisatie bij elkaar gebracht.
De app heeft al meer dan 300 slachtoffers van cyberpesten geholpen, onder meer door neppe social media-accounts te melden en steun te verlenen bij geestelijke gezondheidsproblemen. De app heeft tot nu toe geleid tot de arrestatie van acht daders van cybercriminaliteit. Sadat heeft ook meer dan 45.000 tieners bereikt met seminars op scholen en hogescholen over internetveiligheid. Hij heeft in elke school in zijn omgeving “Cyber Clubs” opgericht. In deze clubs worden jongeren opgeleid op het gebied van digitale geletterdheid. Hij wil de app nu ook buiten zijn eigen gebied verspreiden om slachtoffers van cyberpesten te helpen in de rest van Bangladesh.
Sadat wil een wereld zien waarin jonge mensen zich veilig voelen op het internet. “Ik woon in een afgelegen gebied,” zegt Sadat, “en ik ben een heel gewone jongen. Als ik tieners kan redden van cyberpesten, waarom kunnen anderen dat dan niet?”
Door: Nationale Onderwijsgids