Minder salaris, maar meer lesuren: docenten willen erkenning voor het vso

Docenten willen meer erkenning van het ministerie van Onderwijs voor het voortgezet speciaal onderwijs. Zij krijgen minder betaald, maar hebben bovendien minder tijd voor de voorbereidingen van hun lessen. En dat gaat ten koste van de leerlingen. Verschillende leerkrachten zijn daarom een petitie gestart. Dit meldt EenVandaag.

Het voortgezet speciaal onderwijs kent veel leerlingen met gedragsproblemen, psychische kwetsbaarheid of lichamelijke beperkingen. Op deze zogenaamde vso-scholen is er specifieke aandacht voor de beperking van de leerlingen.
 
Docenten krijgen echter in vergelijking met het reguliere voorgezet onderwijs minder salaris. Daarnaast geven zij meer uren les: 940 tegen 720 uren. Dat betekent dat er minder tijd overblijft voor de voorbereiding van de lessen en dat gaat ten koste van de onderwijskwaliteit. 
 
Ook zijn er te weinig docenten. De docenten die er zijn hebben veelal een pabo-bevoegdheid, zelfs voor het vwo. In het verleden werd op de vso-scholen geen diploma-gericht onderwijs gegeven. Daarom konden docenten met een pabo-diploma daar lesgeven. Nu is er op steeds meer scholen de mogelijkheid om mavo-, havo- en vwo-diploma's te halen. Maar de wetgeving en de cao zijn niet meegegroeid met de veranderende tijd, legt docent Henk Vegter uit.
 
Om het tij te keren is volgens Vegter meer geld nodig, maar bovenal moeten de arbeidsvoorwaarden voor het vso aantrekkelijker worden gemaakt. Alleen op deze manier kunnen er werkelijk docenten aangetrokken worden. Inmiddels hebben al meer dan 13.000 mensen de petitie 'Van voortgezet speciaal onderwijs naar gespecialiseerd voortgezet onderwijs' ondertekend. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids